Над 80 страни започнаха борба с банковата тайна

OFFNews 30 октомври 2014 в 16:15 2274 0

Повече от 80 държави подписаха споразумение в Берлин, което може да сложи край на банковата тайна в световната борба срещу данъчните измами. Споразумението ще започне да действа от септември 2017 година, съобщава AFP.

Според него властите на всяка държава, която го е подписала, ще трябва да събират информация и да я предават на другите държави. 

Така всяка от страните ще бъде напълно запозната с офшорните притежания на своите граждани.

Банките ще започнат да събират информация от 2016 година за техни клиенти, които имат повече от 250 хиляди долара по сметка. 

Вчера, след двудневни разговори, споразумението беше подписано от 51 държави по време на конференция, посветена на данъчната политика, организирана от Организацията за икономическо съдействие и развитие (ОИСР).

Министърът на финансите на Франция Мишел Сапин коментира, че споразумението от Берлин е "първата стъпка – преследване на данъчните измами на частни лица". Той добави, че следващата стъпка следва да са действия срещу укриването на данъци от фирми.

Страните, подписали споразумението, ще могат да преценяват на основа случай по случай коя информация ще бъде автоматично обменяна.

Останалите над 30 държави, включително Австрия, Швейцария, Бахамските острови, обещаха да се присъединят към споразумението от 2018 година.

САЩ не е подписала в Берлин, но обявиха, че силно подкрепят започнатата инициатива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови