Над 20% ръст в цените на храна и безалкохолни напитки от началото на годината

OFFNews 30 май 2022 в 11:10 1597 0

Снимка Архив

Над 15% ръст в индекса на потребителските цени и 20% ръст в цените на храна и безалкохолни напитки в България за 2022 г., изчисли кредитната застрахователна компания Кофас.

Експертите от Кофас оцениха икономическата ситуация в България от януари до април 2022 г. и прогнозираха въздействието на военния конфликт в Украйна върху различните сектори в страната и Европа. Според тях, инфлационното напрежение и енергийният шок ще засегнат най-вече бизнесите със затворен кръг на доставки и енергоемките сектори, и то с различен интензитет между отделните региони.

"В момента българските домакинства се фокусират предимно върху основни категории разходи. Цените на стоките и услугите се увеличават, съответно и разходите на домакинствата, но същевременно с това прогнозираме и доходите им да нарастват. Очакваме до 2026 г. процентната разлика в тези стойности да е 2% в превес на разходите. В момента тя е около 8%", каза управителят на Кофас България Пламен Димитров.

Прогнозите отчитат увеличение в индекса на потребителските цени в България от януари до април тази година с над 15 процентни пункта. Също така се наблюдава ръст от над 20% в цените на храна и безалкохолни напитки в същия период. За април инфлацията в страната е 14%, като компонентите ѝ съответно са:

- Транспорт 2,6%;
- Жилища 2,71%;
- Храни и напитки 6,73%;
- Други 2,45%.

Нестабилността на цените на хранителните продукти се дължи на ефектите от войната между Русия и Украйна, тъй като те са водещи световни производители на зърнени култури. Русия държи 16% дял в износа на пшеница, а Украйна – 15% в износа на царевица.

Според експертите на Кофас инфлационното напрежение на суровинните пазари на петрол и газ, ще се отрази на суровините за хранително-вкусовата промишленост, особено на торовете. Рязкото покачване на цените на петрола и газа води до високи производствени разходи и проблеми с доставките им.

Ефектът от конфликта между Русия и Украйна върху световните вериги за доставки на селскостопански продукти и храни се изразява в проблеми с недостига поради неорганизирания превоз на товари. Най-силно засегнат е селскостопанският сектор - вследствие на покачващите се цени на енергийните суровини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!