Над 1 милиард лева дупка в бюджета

Дефицитът ще достигне 3%, прогнозира финансовият министър

Нели Чолашка 20 август 2014 в 13:32 5267 4

Румен Порожанов

Дефицитът тази година ще достигне 3% и ще направим всичко възможно да не надвиши това ниво, за да не се налага отваряне на процедура за свърхдефицит.

Това обяви служебният финансов министър Румен Порожанов, който представи днес изпълнението на бюджета за тази година до 31 юли 2014 г.

По план дефицитът трябваше да бъде 1.8% или 1.472 млрд. лв., а само до края на юли дефицитът е 1.147 млн. лв.

Причина за големия дефицит са заложени свърхприходи и направени разходи за тях, както и спрените оперативни програми, уточни Порожанов.

Приоритет на служебното правителство ще е да отпусне средства за финансиране на всички оперативни програми, включително и на спрените, обеща финансовият министър.

Причината е, че ако не се плаща по програмите, в края на годината ще загубим бюджети от ЕС и те ще останат за сметка на националния бюджет, уточни той.

По думите му има опасност Европейската комисия да предяви претенции към цели апликации, като финансирането на магистрала "Струма".

Допълнителните разходи, одобрени от кабинета "Орешарски" са на стойност 867 млн. лв., а от тях усвоени са 355 млн. лв. Те са за десетки общински проекти и за Програмата за инвестиционен растеж.

Независимо от надценените приходи положението нямаше да е толкова лошо, ако средствата са харчени разумно, твърди Порожанов.

Ако правителството на Пламен Орешарски знаеше, че ще управлява да края на годината, щеше да спести някои разходи, смята той.

Влошено е и положението с чуждестранните инвестиции заради атаки срещу големи инвеститори, като ЕРП-тата, коментира още служебният финансов министър.

Затруднени са и министерствата заради решението допълнителните 225 млн. лв. за Здравната каса да дойдат от свиване на разходите по ведомства. Някои от тях ще трябва да спрат работа от ноември, ако не им се отпуснат допълнителни средства, предупреди министърът.

"Негативните числа са обективни", предупреди Румен Порожанов.

Неговият екип ще подготви актуализация на бюджета, която ще предложи на Народното събрание, което се сформира след изборите на 5 октомври.

Актуализирана ще бъда приходната част с по-реалистична прогноза, ще бъде променен планирания дефицит от 1.8% с по-висок процент (вероятно 3%) и допълнителни възможности за теглене на дълг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови