Плащанията по "Регионално развитие" тръгват с пари от държавния бюджет

OFFNews 12 август 2014 в 13:38 2115 0

Снимка Миро Златев /Булфото

Плащанията по Оперативна програма "Регионално развитие" се възстановяват по всички оси, включително и по спрените.

Това заяви служебният вицепремиер и регионален министър Екатерина Захариева след среща с представители на Камарата на строителите и Националното сдружение на общините.

Подадените искания към сертифициращия орган за малко под 188 милиона лева. Те ще бъдат платени с пари от държавния бюджет до възстановяване на плащанията от ЕК. Още тези дни ще бъдат платени 188 милиона лева, подчерта Захариева и повтори, че периодично ще има плащания по всички оси.

По ОП "Околна среда" имаме уверението на Министерството на финансите, че при подаване на искания за плащания от Управляващия орган на програмата периодично ще бъдат извършвани плащания и там, каза още вицепремиерът.

Приоритет е осигуряването на финансов ресурс по спрените две оперативни програми, ще осигурим ритмично разплащане в рамките на следващите месеци, уточни от своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов, който също участва в срещата с Камарата на строителите и Националното сдружение на общините.

Преговорите с ЕК са от изключителен приоритет и докато приключим тези преговори, които ще продължат поне до октомври месец, ние трябва да свършим нашата работа по верифициране и започване на разплащането в рамките на възможностите, които има бюджета, коментира служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова. Тя уточни, че МОСВ е оттеглило искането си за сертифициране на 53 милиона лева и в момента се подготвя ново искане за по-голяма сума, което ще обхваща повече проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови