Може да спечелим от лошите отношения между Русия и Турция, "ама трябва дупе за тази работа"

OFFNews - Бургас 11 декември 2015 в 08:30 4052 3

Снимка monitor.bg

Може, всичко може, ама трябва дупе за тая работа, някой трябва да се нагърби да го прави“.

Така отговоря на въпрос дали можем да извлечем изгода от влошените отношения между Русия и Турция Петър Кънев, депутат от БСП и председател на икономическата комисия в парламента. Според него е малко вероятно у нас да дойдат тълпи от руски туристи, пренасочени от Турция. "Официални действия няма да има", категоричен е той. Петър Кънев пояснява, че руснаците тепърва ще развиват Крим като туристическа дестинация. Заради подкрепените и от нас санкции, не можем да очакваме, че всички дотирани от държавата почиващи като военни, полицаи, ветерани, детски лагери, ще дойдат у нас. За България остава възможността да привлече средната класа руснаци.

Аз, на мястото на правителството, бих направил някакви деликатни сондажи какво правим оттук – нататък с Южен поток. Виждате как едно събитие (със сваления руски самолет) за няколко секунди обръща нещата покрай газовите коридори, покрай атомните централи. Спира се строителството, знаете, две от централите в Турция руснаците ги строят“, казва Петър Кънев.

Според него въпросът с "Южен поток" си стои открит, но трябва по-голяма активност на ниво министри.

"Докато Русия не изпълни изискванията за проекта, не можем да отваряме дума за него", смята Димитър Бойчев, депутат от ГЕРБ и член на същата комисия в парламента. Относно туристите Бойчев е умерен оптимист. Според него можем да очакваме завишен интерес към страната ни през следващия сезон, но той ще компенсира по-скоро отливът от изминалото лято.

Но, както чувам приказки, че ще дойдат милион – милион и половина, за мен е абсурдно. Ние няма къде да ги настаним“, смята Бойчев.

Въпреки това хотелиерите отчитат позитивите от отношенията между Турция и Русия. "Вече има запитвания за спортни лагери на руски отбори, които да карат подготовката си при нас вместо в Турция", казва Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма и хотелиер в Слънчев бряг.

От Русия вече започнаха запитвания за следващия сезон, включително и за спортната база, която я има на нашата територия. Руски туроператори се поинтерсуваха какво могат да пренасочат насам още от сега. Преди години в Слънчев бряг тренираха изключително много техни отбори – по колоездене, футбол. Турция успя да ни ги отнеме през годините, сега е моментът да си ги върнем“, смята Николчев.

Хотелиерът очаква и държавна помощ в случая, защото проблемите с инфраструктура, с плажовете, с преместваемите обекти, си остават.

"За износ на някаква продукция, например зеленчуци, е несериозно да се говори", смята Петър Кънев, а причината, която посочва е, отново санкциите към Русия, които подкрепяме. "По-вероятно е дори да понесем негативи", казва пък Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас. Той посочва, че ако Турция спре износа към Русия, то тяхната продукция ще залее нашия пазар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!