Министър Николов: Води се война срещу енергийната политика на правителството

OFFNews 06 февруари 2022 в 09:27 3734 1

Александър Николов

Снимка БТА/Минко Чернев

Александър Николов

 „Булгаргаз“ е длъжен да спазва договорите, подписани предварително. Това заяви инистърът на енергетиката Александър Николов по повод скандалните разкрития за съмнителна пепродажба на газ, сключена в петък от новото ръководство на държавната компания.

Детайлите по въпросната продажба бяха обявени от бившия енергиен министър Румен Овчаров, а след това действията на "Булгаргаз" бяха разкритикувани остро от бившия премиер Бойко Борисов и бившия енергиен министър Делян Добрев.

„Много интересно е, че в рамките на по-малко от 12 часа с абсолютно успоредна реторика се изказаха както хора от т.нар. градивна опозиция, бивш енергиен министър, бивш премиер, така и двама бивши вицепремиери от не толкова далечното минало. Което лично за мен като групов говор и доста странни спекулации показва, че срещу енергийната политика на текущото правителство се води така интересен подход, граничещ с война“, каза Николов по повод разпространената вчера информация за продажбата на 60 000 мегаватчаса природен газ на определени фирми.

Медийната драма е много добре разиграна, но с грешни детайли, заяви енергийният министър пред БНТ.

"Някой, ако твърди, че има спекулация, нека да ми обясни как точно има координация в рамките на един ден с Х на брой контрагенти. На борсата, на която са извършени сделките, е газов хъб "Балкан", която е държавно контролирана борса и осигурява достатъчно висока степен на прозрачност", заяви Николов.

Според него се спекулира с количествата, а става въпрос само за излишъци заради по-високи температури през уикенда и по-ниски заявени количества от клиенти на "Булгаргаз".

Няма как да остане в излишък дългосрочно, защото ако това се случи, е задължение на "Булгартрансгаз" да изкупи съответните количества, ако те не са реализирани. Но това би се случило на по-ниска цена.

Позитивният резултат за "Булгаргаз" от тези сделки е за над 1,5 млн. лева, каза енергийният министър.

Вчера Делян Добрев коментира, че атаката срещу "Булгаргаз" и неговия доскорошен директор Николай Павлов е за да се върнат посредниците. Според него това е грандиозна корупционна схема, каквато не сме виждали от 90-те години.

"Тогава умишлено се фалираха предприятия (каквато е целта сега с "Булгаргаз"), за да може посредниците да вземат бизнеса на тези предприятия. От 90-те години не сме виждали такава корупционна схема. Цялата битка е за милиарди", казва Добрев.

Борисов пък цитира думите на Румен Овчаров - министър на енергетиката при Жан Виденов и Сергей Станишев, че 60 000 мегавата само за 3 секунди са "харизани" на Румъния.

"Ще докажем, че са крали. И то са крали с милиони. Ние ги дебнехме да ги хванем с милиони. На мен ми спретнаха компромат с чекмеджето и ме разнасяха цял месец. Тук става дума за милиони чекмеджета. И какво става - първите са си внесли рушветите - по 80 лв. на мегаватчас. Аз предупредих - ще има война с "Булгаргаз", тъй като едните искат да вземат "пътя на копринката", заяви още Бойко Борисов.

След проверка снощи от „Булгаргаз“ заявиха, че са продадени само 37 хиляди мегават часа с цел подобряване финансовото състояние на компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

06.02 2022 в 10:32

Не било 600хил а 37хил.
Явно престъпникът Овчаров и ГЕРБ продължават жълтата линия, а медиите добре разпреостраняват лъжите им без да проверяват.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков