Милен Велчев: Бюджет' 2021 е предизборен. Не завиждам на следващия финансов министър

OFFNews 27 октомври 2020 в 09:56 2803 1

Проектът за бюджет за догодина е предизборен, но опитът показва, че подобни предизборни харчове не носят резултати. Следващите правителства няма да имат голям избор и ще трябва да продължат разходите.

Това обяви бившият финансов министър в правителството на НДСВ Милен Велчев пред бТВ. Той допълни, че не завижда на следващия министър на финансите, който ще бъде принудени да предприема непопулярни мерки за излизане от дълговата спирала.

Недостатъците в бюджета според Велчев са в социалната сфера. Като пример той посочи раздаването на детски надбавки на всички. "Тези пари трябва да се разпростират над нуждаещите се. Не виждам защо моят син трябва да се подпомага. Много хора няма да оценят този разход, които направи държавата. Въпреки че правителството подчертава, че това е временна мярка, аз нямам основание да смятам, че което и да е правителство след това няма да устои на искането за удължаването на мярката", коментира Милен Велчев.

Бившият финансов министър допълни, че предстои да се види какви мини се залагат за следващия кабинет и с увеличението на пенсиите. "Такава голяма система трудно може да бъде взривена, но начинът, по който се предлага това увеличение на пенсиите търпи значителни критики", посочи той с уточнението, че различното процентно увеличение на минималната и максималната пенсия ще доведат до липса на мотивация на работещите да се осигуряват.

"Увеличаването на заплатите в публичния сектор не бива да изпреварва ръста на заплатите в частния сектор, защото по този начин се източват живителни сили от частния сектор, на който разчитаме да повдигне икономиката и да ни извади от кризата", каза още Велчев.

Според него мярката 60/40 продължава да действа, като за най-засегнатите сектори като туризма тя е дори 80/20. "Тя помага на тези, които все пак имат перспективи да оцелеят. Друг въпрос е как се администрира тази мярка, защото само неколкостотин милиона са похарчени от началото на пандемията, след като очакванията бяха за повече от милиард".

Ново затваряне на бизнесите няма да доведе до нищо блестящо, „но трябва да гледаме и от добрата страна на монетата. Когато излезем от кризата, ще има възможност за нови инвестиции в по-перспективни отрасли“, смята още Велчев. Сред отраслите на икономиката на бъдещето той определя зелена енергетика, производство на електромобили и всичко, което е свързано с информационни технологии.

Междувременно Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда днес държавния бюджет за 2021 г., както и парите в здравната и социалната сфера за следващата година. Тристранката ще заседава онлайн заради увеличаващия се брой заразени с коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови