МФ прогнозира забавяне на икономическия растеж до 1,8%

OFFNews 05 април 2023 в 09:58 926 1

Министерство на финансите

Снимка БГНЕС

Министерство на финансите

Забавяне на икономическия растеж до 1,8 на сто през 2023 г. прогнозира Министерството на финансите (МФ) в своята пролетна макроикономическа прогноза.

През 2022 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт на България бе 3,4%. Прогнозата за забавянето идва под влияние на влошените външно
търсене и условия на финансиране, в среда на нарастващи лихвени проценти, отбелязва ведомството. 

Постепенно подобрение на външната среда се очаква през 2024–2026 г. В останалите години от прогнозния период повишаването на доверието сред икономическите агенти ще подкрепи нарастването на потреблението на домакинствата и частните и инвестиции. В резултат, растежът на БВП ще бъде между 3-3,3%, сочи прогнозата.

Коефициентът на безработица за 2023 г. е оценен на 4,1%, като до края на прогнозния период се очаква да се понижи до 3,8%.

МФ прогнозира и намаляване на ръста на доходите:

След същественото повишение на компенсацията на един нает от 18,4% през 2022 г., номиналният растеж на показателя ще се забави до 11,5% през 2023 г. в съответствие с очакваното забавяне на инфлационните процеси в страната, ограничаването на икономическата активност, както и планираното по-слабо увеличение на разходите за труд в публичния сектор. Нарастването на доходите ще остане относително високо и през 2024 г., след което ще се забави с по-голяма стъпка.

Прогнозата за инфлацията е също за забавяне:

От последното тримесечие на 2022 г. се наблюдава забавяне на инфлационните процеси в страната, свързано най-вече с тенденцията на намаление на международните цени на енергийните стоки и другите суровини, която се очаква да продължи до края на прогнозния хоризонт. Средногодишната инфлация (...) се очаква да се понижи от 13% през 2022 г. до 8.7% през 2023 г. През следващите години прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като цените на енергийните стоки ще отчитат спад.

Изготвен е и алтернативен макроикономически сценарий, отчитащ потенциални рискове пред прогнозата. В него се разглежда вариант на по-слабо външно търсене и по-голямо понижение на международните цени на суровините. В резултат от направената симулация и използваните допускания, растежът на БВП би бил по-нисък спрямо основния сценарий през 2023 и 2024 г., след което леко ще се повиши. Нивото на БВП по постоянни цени в алтернативния сценарий ще остане по-ниско спрямо базовия до края на прогнозния период. Инфлацията леко ще се повиши през 2023 г. в резултат на обезценяването на еврото спрямо долара, но ще остане по-ниска спрямо базовия сценарий в периода 2024–2026 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!