Механизмите за борба с некоректните данъчни политики обсъждат на първата IFA конференция у нас

OFFNews Последна промяна на 12 април 2017 в 16:49 3635 0

Механизмите за борба с "некоректните" данъчни политики ще обсъждат участниците в годишната конференция на Международната данъчна асоциация (IFA), която ще се проведе на 18 и 19 май в аудитория 272 на Ректората на Софийския университет. Това съобщиха организаторите ù - IFA България и Юридическият факултет на СУ.

България за пръв път е домакин на това събитие, а темата му у нас ще е „Проектът BEPS и прилагането на Европейското данъчно право в държавите-членки и средства за правна защита съгласно Европейското право“.

Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) е проект на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който е насочен срещу практики и данъчно планиране, които експлоатират празноти или разминавания между данъчните законодателства и разпоредби на различни юрисдикции. По този начин целят изкуствено прехвърляне на облагаемите доходи от държави с високо данъчно облагане към такива с ниско. Често това се практикува от мултинационални корпорации, които се стремят към по-ниска данъчна тежест и по-нисък размер на облагане върху печалбите и доходите си от стопанска дейност. Това е възможно, чрез сделки със свързани лица, установяване в конкретни юрисдикции с единствена цел ползване на системата от данъчни спогодби на тази юрисдикция, използване на хибридни инструменти и много други.

„Използването на BEPS практики, освен до значително и необосновано намаляване на данъчната тежест, може да доведе и до изкривявания в конкурентната среда, като придава конкурентно предимство на мултинационални компании спрямо компании, които оперират само на местния си пазар. – споделя адв. Валентин Савов, председател на IFA България - Не винаги тези практики обаче са незаконни, защото за тях се използват в повечето случаи правно позволени средства. И това обстоятелство се дължи и на съществуващите празнини в данъчните законодателства на отделните държави, както и на липсата на хармонизация между тях, на прилагането на системата от двустранни спогодби за избягване на двойното данъчно облагане и др.“

Вторият ден на конференцията ще е посветен изцяло на проблемите, свързани с прилагането на европейското право и средствата за правна защита. Представител на Европейската комисия ще разкаже детайли „от кухнята“ за развитието в сферата на средствата за правна защита и прилагане на европейското право. Ще бъде разгледана и ситуацията в България. Лектори ще са действащ съдия от Върховния административен съд, преподаватели от СУ, както и адвокати специалисти и с практически опит в тази област. Последователно ще бъдат разгледани и практиките в Белгия, Германия, Унгария и Румъния, като за всяка една от тези юрисдикции лектори ще бъдат специалисти от тези държави.

Сред членовете на IFA България са консултанти, адвокати, счетоводни и одиторски кантори, държавни служители, членове на съдебната система, университетски преподаватели и представители на академичните среди, както и множество заинтересовани членове от различни сфери на обществото.

Повече за говорителите, програмата и условията за регистрация за първата конференция на IFA в България на www.ifa-conference.com

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !