Лукойл в Бургас налял незаконно 1 милиард на Путин. Денков: Знаем

OFFNews 09 ноември 2023 в 15:07 6668 3

Лукойл
Лукойл.

Бургаската рафинерия, която е собственост на руския енергиен гигант "Лукойл", е заобикаляла забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

Това става ясно от съвместен анализ, изготвен от "Глобъл Уитнес" (Global Witness), базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, цитиран от сайта "Политико" (Politico).

Съгласно доклада бургаската рафинерия, възползвайки се от дерогацията, е натрупала солидни печалби. Анализаторите са на мнение, че тя произвежда горива и масла от евтината руска суровина, които изнася за страни извън ЕС.

В гореспоменатия доклад се посочва още, че продукцията след това се претоварва от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се прикрият следите, след което горивата влизат в Европа и дори в САЩ.

"Това е осигурило в хазната на Кремъл близо 1 млрд. евро като преки данъци – сума достатъчна за управлението на наемническата група "Вагнер" за година“, става ясно от публикацията.

Статията в Политико бе коментирана от премиера Николай Денчев.

Голяма част от този доклад беше известна и преди това, няма особена изненада, каза той коментирайки доклад на Центъра за изследване на демокрацията, съдържащ данни за заобикаляне на международните санкции от страна на „Лукойл“ и изнасянето на горива от България.

„Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. Където са безсилни законите, те да бъдат подобрени“, отбеляза Денков.

„Много приказки бяха казани за дерогацията в България и защо тя се удължава отново. Нека отново да напомня, че дерогацията се скъсява до октомври 2024 г. с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт. Трябва да сме сигурни, че няма да окаже така, че на пристанището липсва нефт, а от там не може да работи рафинерията. Това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един на друг танкер, или чрез фалшиви документи в други държави, „Лукойл“ заобикаля съответните регулации. Това не е в правомощията на правителството да се справи с него. В правомощията на правителството е, а вече е направено, да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят свръхпечалбите, цитирани в материала. От една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, от друга страна- да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет“, каза още министър-председателят.

Той коментира темата след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. След разговорите Денков подчерта, че една от обсъжданите теми е бил фактът, че нямаме наказателни състави, свързани с нарушаване на санкциите, така че „самото регистриране на нарушението да доведе до съответните наказания“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

4

avitohol

10.11 2023 в 13:38

Само да вметна, че шефа на Бургаска Митница е един мушмурок 2 пъти гонен от системата и два пъти се връща. Последния път го назначи Кирчо още в деня, в който ги избра Радев за служебен кабинет и от тогава е неизменно на власт независимо от правителствата.

22548

2

dolivo

10.11 2023 в 07:58

Публична тайна.

Рафинерията не е спирала да мирише в Бургас.

Следователно, продуктите са отивали някъде.

12021

1

bls

09.11 2023 в 15:33

Оправете си, заглавието - "незаконно" не е било и не се твърди.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика