Лукарски в ИКЕА, мебелният гигант търси нови партньори у нас

OFFNews 20 август 2015 в 15:26 2811 1

Световният мебелен производител ИКЕА планира увеличение на доставките си от България, като за целта ще търси нови партньори у нас. Намеренията на компанията са до 2020 г. да удвои продажбите си на глобално ниво, което налага идентифицирането на нови възможности за снабдяване, съобщиха от министерството на икономиката. 

България заема централно място в новата стратегия, а заявка за намеренията си направи самият основател на ИКЕА г-н Ингвар Кампрад на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски в централата на компанията в град Елмхулт, Швеция.

„През годините успях да открия много добри доставчици и да направя много добри приятели в България. България има огромен потенциал и сега е моментът да изградим партньорство, което ще ни позволи да растем заедно“. Това каза г-н Кампрад, като добави, че компанията гледа на страната ни като стратегически партньор в дългосрочен план. „Сега не само е правилният момент, но България е и правилното място“, посочи министър Лукарски, като подчерта, че посещението му в централата на ИКЕА е знак за подкрепа от цялото българско правителство.

Увеличаване на поръчките към настоящи български производители и идентифицирането на нови доставчици са първите стъпки в плановете на компанията за България. В началото на м. май лично г-н Кампрад посети редица предприятия у нас, за да прецени на място възможностите им за по-активно участие в глобалните вериги на доставки на компанията. По време на посещенията са определени конкретни продукти, за които български компании имат потенциала да се конкурират с други международни доставчици на ИКЕА и първите мостри вече са пристигнали в централата на компанията за оценка на качеството.

Някои от фирмите вече са получили и заявки за изпълнение на поръчки в различни сегменти от асортимента на ИКЕА – текстил, дървени и алуминиеви мебели, матраци и мека мебел, както и изделия от стъкло. Интерес има и към производството на санитарен фаянс за бани и кухни и изделия от порцелан, за които компанията все още търси подходящи доставчици у нас.

На срещата министър Лукарски заяви своята готовност Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) да предостави необходимата информация и окаже съдействие в осъществяването на контакти с българските предприятия. Той подчерта, че мебелната индустрия в България се развива добре през последните години и редица фирми са успяли да изградят силни позиции не само у нас, но и на международните пазари.

Изграждането на логистичен център на ИКЕА и собствена производствена база у нас бяха разгледани на срещата като част от дългосрочните планове на компанията. Министър Лукарски подчерта, че финансовата и икономическа стабилност на страната ни, особено на фона на случващото се в региона очертават България като перспективна дестинация за инвестициите на много чуждестранни компании. По негови думи тази стабилност се усеща вече осезаемо от западните инвеститори, които постепенно изтеглят производствените си мощности от Азия, насочвайки погледа си обратно към Европа и по-специално страните от Югоизточна Европа.

Постигнатият ръст на българската икономика от над 2% при очакваните едва 0,8%, както и сериозното увеличение в износа ни, което надмина 13% от началото на тази година са друг позитивен сигнал за инвеститорите, които търсят дългосрочни перспективи за развитие. Предимство на страната ни остава и благоприятната данъчна политика, посочи министър Лукарски.

„Проектът за разширяване на партньорството ни с български компании има зелена светлина и вече работим активно“, посочи Хенрик Елм, мениджър „Глобални доставки“ в ИКЕА. Компанията ще насочи приоритетни усилия към страната ни, като се очаква първият етап на проекта да бъде завършен до февруари 2017 г. Г-н Елм добави, че за целта ще бъдат проучени още потенциални български доставчици, като изрази своята увереност, че възможности за поръчки в големи обеми има, но трябва да бъдат открити конкурентни подизпълнители. 

На срещата министър Лукарски заяви, че страната ни приветства възможността за изграждане на логистичен център и собствено производство на ИКЕА, като за целта ще бъде оказана пълна подкрепа от страна на българското правителство. Заместник изпълнителният директор на ИАНМСП Никола Стоянов представи конкретните стимули и възможности, които България може да предостави на ИКЕА по Закона за насърчаване на инвестициите и чрез индустриалните зони, управлявани от Национална компания „Индустриални зони“ към Министерство на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови