Кристалина Георгиева стана абсолютен фаворит за директорския пост в МВФ

Другият потенциален кандидат се отказа, отпадна и ограничението за възраст, на което българката не отговаряше

OFFNews Последна промяна на 06 септември 2019 в 10:52 5130 2

Позицията на Кристалина Георгиева на кандидат фаворит за поста управляващ директор на Международния валутен фонд бе категорично затвърдена, след като отпадна изискването за пределната възраст на кандидата, на което Георгиева не отговаряше. Конкурентът ѝ Джорж Озбърн - бивш министър на финансите на Великобритания - се оттегли заради липса на достатъчно подкрепа и така към днешния ден, който е крайният срок за подаване на кандидатури българката затвърди позицията си, пише в. Financial Times.

МВФ одобри промяна в устава си, чрез която отпадна горната граница за възрастта. В изявление от фонда припомнят, че от 1951 г. до промяната сега общите разпоредби забраняваха назначаването на управляващ директор на възраст 65 г. или повече, нито на титуляра - да изпълнява функциите си след навършване на 70 г. Измененията влизат в сила незабавно и приравняват условията за назначаване на управляващ директор към тези за членове на съвета на директорите, председателстван от управляващия директор, и за председателя на Групата на Световната банка. С други думи, вече няма никакви възрастови ограничения.

Промяната позволява да бъде приета кандидатурата на Кристалина Георгиева, която е втори по ранг служител в Световната банка и навърши 66 г. на 13 август.

За момента Георгиева е единственият известен кандидат. Тя беше номинирана от ЕС на 2 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22015

3

Стефан

07.09 2019 в 01:05

И кво? Още малко, и ще се заинтересувам от текущата кариера на сестрата на майкъл джексън.
Или на фолк дивата Педерастия, много вървежна в кенефите на автобусните спирки.
Не разбирам какво общо има това чудо с България. Освен пенсията, която утре ще взима от тука. Колкото за стотина умиращи от глад.

27639

1

sottozero

06.09 2019 в 13:14

Изключително неприятен безроден корпоративен джендър.