Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

OFFNews Последна промяна на 06 август 2019 в 19:52 1647 2

Снимка facebook.com/pg/KristalinaGeorgieva

Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд, обяви на сайта си руското министерство на финансите.

На 2 август ЕС реши да номинира Георгиева за ръководител на МВФ. За първи път в 75-годишната история на фонда е възможно той да бъде оглавен от представител на страна, чиято икономика се определя като "нововъзникващ пазар", коментираха от руското финансово ведомство.

В Москва са на мнение, че "вероятността за победа на Георгиева е голяма - страните от ЕС имат 44 процента от гласовете в МВФ, а за получаване на над 50% от гласовете на кандидатката от България е необходима допълнителна подкрепа от само няколко страни".

"Кандидатурата на Георгиева е правилен избор. Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист, образован високопрофесионален финансист. В ситуация на засилване на протекционизма в глобалната икономика нейният опит при решаването на задачите, свързани с развитието, ще бъде необходим повече от всякога" - коментират още от руското министерство на финансите.

Ето защо "Русия се отнася положително към издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи в хода на предстоящото гласуване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови