Кристалина Георгиева: През 2018 ще влезем в чакалнята на еврозоната

OFFNews 07 декември 2017 в 09:14 3934 1

Снимка БГНЕС

Кристалина Георгиева

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина, прогнозира в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Тя е в България, за да открие форум на високо ниво заедно с министър-председателя Бойко Борисов по темата за Западните Балкани.

„Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то ще бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас“. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, коментира тя.

Георгиева уточни, че от влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години. По думите ѝ това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Според бившия български еврокомисар българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре – то се вижда от хората. И най-вече този бюджет казва: „Ние българите можем да влезем в еврозоната – с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната“.

На въпрос за Шенген тя посочи, че страната е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. „Доколкото разбирам, те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци най-сетне това да се случи, страната е готова“, посочи Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови