Quantcast

Кристалина Георгиева: България предприе сериозни мерки срещу COVID, но може да направи повече

Управляващият директор на МВФ се обяви за пропорционално данъчно облагане у нас с мотива, че ''пандемията не удря еднакво''

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2020 в 15:58 2627 0

България предприе сериозни мерки за справяне с пандемията и икономическата криза, но може да направи повече.

Мнението е на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирано от БТА.

Пред български журналисти тя предупреждава, че без решителни мерки след пандемията неравенството в обществото ще се увеличи, а за да се възстановим от кризата, ще са ни нужни фискални ресурси и по-справедливо ориентирана към бъдещето данъчна политика. "Можем да стимулираме растежа с пропорционално данъчно облагане - каза Георгиева. Пандемията не удря еднакво - има сектори, които печелят от нея и те не само могат, но и трябва да участват в подкрепата на губещите сектори."

Според Георгиева е нужна гъвкавост във фискалната подкрепа. Досега тя беше универсална за всички, но трябва да се мисли за пренасочване към секторите, където ще има най-голяма полза, смята тя. Помощта може се насочи към работещите хора, а тези с ниска квалификация да получат подкрепа за получаване на нови знания и възможности, а това ще стане само с инвестиции, посочи Георгиева.

МВФ очаква 4% спад на българската икономика през 2020 г. и възстановяване с 4.1% през 2021 г., което Георгиева коментира с думите, че България минава сравнително леко през икономическата криза, предизвикана от пандемията.

Георгиева не очаква държавите да предприемат мерки, които да затворят икономиката, макар това да не е изключено, ако пандемията се превърне в катастрофален риск за хората, посочи Георгиева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !