Кредиторите могат да искат запор на банкови сметки с европейска заповед

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 15:24 7394 1

Кредиторите да могат да искат от съда издаване на европейска заповед за запор на банкови сметки на длъжници.

Това реши парламентът днес, което беше и последното му решение. Днес 43-тото Народно събрание изкара последния си ден и се разпусна.

Решението беше прието с промени на второ четене в Гражданско процесуалния кодекс (ГПК). 

Вносител на предложението е Министерски съвет, а целта на новите текстове е създаване на процедура за европейска заповед за запор на банкови сметки с цел улесняване на трансграничното събиране на вземания по граждански и търговски дела. Според нормативната уредба наличие на трансгранично дело има, когато кредиторът е с местоживеене в една държава-членка, а съдът и банковата сметка, подлежаща на запориране, се намират в друга държава-членка или когато съдът, разглеждащ молба за заповед за запор, се намира в една държава-членка, а банковата сметка – обект на заповедта за запор, е в друга, съобщава агенция "Фокус".

С допълненията в ГПК се урежда правото на ищеца да иска издаването на европейската заповед преди предявяване на спора по същество пред първоинстанционния съд, по време на цялото съдебно производство, както и след постановяване на съдебно решение.

С промените се въвежда и изискването информацията по запитванията от чуждите съдилища да се предоставя от Министерството на правосъдието. Според вносителите то има дългогодишен опит при изпълнение на ангажиментите, произтичащи за България от редица актове на ЕС, свързани със задълженията на централните органи по регламентите и директивите, действащи в областта на гражданското и семейното право.

Предвидена е процедура по оспорване на пълния или частичен отказ на съда за издаване на европейска заповед за запор. Получаването, предаването или връчването на заповедта ще се извършва от съдебни изпълнители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови