Запорират имущество за 1.555 млн. лв. на Бисеров и доведения му син

OFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 11:45 2803 5

Снимка БГНЕС/архив

Христо Бисеров

Софийски градски съд (СГС) запорира имущество на стойност 1 555 883 лв., собственост на бившия депутат от ДПС и зам.-председател на Народното събрание Христо Бисеров и на доведения му син Ивайло Главинков.

Запорът е по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщиха от комисията.

Проверката на КОНПИ започна, след като през ноември 2013 г. срещу двамата е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари. В хода на проверката е поискана информация от 7 европейски държави, включително Македония и Швейцария.

Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв. То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Мария Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

В иска се претендират още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество. Искат се средства, които Ивайло Главинков е давал на заем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица.

КОНПИ претендира от Христо Бисеров и Ивайло Главинков сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро, които са обект на наказателното производство срещу двамата.

В края на март Комисията за конфликт на интереси излезе с решение, че Христо Бисеров не е бил в конфликт на интереси като народен представител по повод сигнал от май 2014 година срещу бившия зам.-шеф на парламента. 

Преди великденските празници прокуратурата внесе в съда делото срещу Бисеров, но само по обвинение, че не е декларирал доходи, както и че е укрил своя банкова сметка в Швейцария. Материалите срещу него и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари не фигурират в обвинителния акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови