'Компаниите, с които правителството работи, не могат да строят тунели. Това провали АМ 'Струма'

Последна промяна на 17 януари 2020 в 09:17 4835 0

Радан Кънев

Като очакван развой евродепутатът Радан Кънев (Демократична България/ЕНП) определи новината, че България няма да получи европейско финансиране за участъка на „Струма“ край Кресна.

„Това е много отдавна очакван развой от хората, които познават тази ситуация. Вариантът с трасе в едната посока през планината, в другата – по съществуващия път през дефилето, никога не е одобряван от Европейската комисия. Одобреният проект е проект с тунели и по тази причина аз сигнализирах в края на миналата година за проблема с ЕК и европейското финансиране. Бях нападнат, че съм против АМ „Струма“, че искам да я спра. Ясно е, че няма български гражданин, който да не иска АМ „Струма“ да се състои. Проблемът е с Комисията – как да финансират едно трасе, което не са одобрили“, коментира Кънев в сутрешния блок на bTV.

Според него държавата сама е провалила проекта.

"Ние не сме изпълнили проекта, който сами сме представили на Европейската комисия. Логиката е ясна: тези български компании, с които правителството е свикнало да работи, не могат да строят тунели", коментира Кънев.

Според евродепутата не може да се твърди, че строителството на тунели е чак толкова скъпо. "Гърция направи почти цяла магистрала от тунели. На Запад от България почти всички планински пътища минават през тунели", посочи Радан Кънев.

„Българското правителство иска да обслужи конкретни строителни фирми, с които най-вероятно е в бизнес отношения, които не могат да строят тунели, а искат да използват съществуващия път за част от магистрала. А това на всичкото отгоре означава, че хората, които използват този път, да нямат друго трасе – освен магистрално, за собственото си предвиждане, което е незаконно“, посочи той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !