Командировъчните на дипломатите и служителите зад граница се вдигат от 1 октомври

Най-голямо е увеличението на дневните в Ливан, най-малко - в Бразилия, Иран и Турция

OFFNews 20 септември 2023 в 15:49 1972 0

пари

Снимка Getty images

Командировъчните вече ще са по-сериозна сума.

Дневните командировъчни във валута при дългосрочно командироване на дипломатическите ни служители зад граница ще бъдат увеличени от 1 октомври. За целта се увеличава парите на МВнР с 2,4 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета за тази година. Външно отчита, че на годишна база е необходима финансова инжекция от 9 728 980 лв.

Ръстът на командировъчните е предвиден в проект на постановление на Министерския съвет, с който се променя Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат (НКСЗМ) от 2008 г. Измененията са предложени от МВнР.

Ако те бъдат приети, най-голямо ще е увеличението на дневните в Ливан – с 32 евро, Корея – с 28 евро, Косово – с 27 евро, Алжир и Йордания – с 26 евро. Най-малко ще е то за Бразилия, Иран и Турция – с 8 евро, Великобритания – с 9 евро, Австралия и Узбекистан – с 10 евро.

Според предложението най-ниски дневни командировъчни дипломатите ще взимат в Йемен - 96 евро, а най-много - в Швейцария - 149 евро. За сравнение през 2008 г. най-ниските командировъчни са били в размер на 85 евро в Камбоджа, а най-високите са били 132 евро в Швейцария.

Предлаганите поправки имат отношение и към средствата за покриване на учебните такси, наеми на жилища, медицинско обслужване и здравно осигуряване и допълнителните командировъчни за възникнала заплаха за живота и сигурността на дългосрочно акредитираните в чужбина служители.

Размерът на командировъчните се актуализира от МС по предложение на министъра на външните работи на всеки 2 г. като се отчита индексът на ООН за цените на дребно (RPI), се посочва в действащата наредба. Но от приемането на Наредбата през 2008 г. досега основният размер на командировъчните е актуализиран само за Аржентина през 2017 г.

За първи път се предлага цялостно актуализиране на базисните размери на командировъчните. През 2017 г. с изменение на Наредбата е прието ново Приложение № 1 към нея, с което са приети нови базисни размери на дневните командировъчни пари, които обаче за по-голямата част от държавите не са довели на практика до увеличение, а само до изплащане на 100% от първоначално предвидения им размер през 2008 г., се посочва в доклада към предложението.

В началото на декември 2022 г. служители на МВнР започнаха стачни действия с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!