Когато властта е притисната от протести, харчи неразумно. Това е проблемът с новите 5 милиарда дълг

OFFNews 17 септември 2020 в 09:39 4351 0

Бившият вицепремиер и икономически министър Николай Василев коментира темата с новоизтегления външен дълг от 5 милиарда лева в две емисии облигации. 

"Като финансова операция тя е отлична и екипът на министър Ананиев заслужава поздравления. България в тези трудни времена получи голям заем при доста изгодни лихвени условия", коментира пред бТВ Василев.

Според него обаче този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв, а и бюджетът до края на август е на голям излишък от 1,5 милиарда лева.

"България вероятно е единствената държава от всички европейски страни, която засега има излишък и това може да остане така", обясни Василев.

"Едно правителство, особено в края на мандата и когато е притискано от протести, то има склонност да харчи безкрайно. Това е проблемът - защо е необходимо и за какво ще бъдат изхарчени тези пари", коментира още той.

Според Василев от началото на пандемията досега страната ни не е прахосвала много пари, както други държави, но много малко пари са отишли за медицински цели.

Също така много малко пари са давани на секторите, които са пострадали от тази криза. В същото време, според икономиста, много средства се раздават на хора, които изобщо не са пострадали от кризата.

Василев е категоричен, че тези 5 милиарда лева трябва да останат като голям резерв, ако догодина има по-голяма икономическа криза.

"Държавите, които ще завършат годината с най-голям бюджетен дефицит, ще имат по-голям спад на икономиката от България. Това се дължи на погрешната представа на политиците в световен мащаб, че когато раздават пари и харчат, спират спада на икономиката. Това изобщо не е вярно. Когато правителствата имат разумна политика, тогава икономиката работи по-добре", обясни Николай Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови