КЕВР ще обсъди предложението на 'Булгаргаз' за поевтиняване на природния газ с близо 7%

OFFNews 23 април 2020 в 07:41 1702 0

На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди предложението на "Булгаргаз" за поевтиняване с близо 7% на природния газ от май. 

От началото на този месец синьото гориво поевтиня с 43% и сега се очаква цените му да паднат и от май и мегаватчас да струва около 23-24 лева без таксите и налозите. 

Поевтиняването за различните топлофикации е от 8% до 26%, след като цената на природния газ падна от 1 април с 42,78%. Това намаление стана на база споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" за промяна на формулата за изчисляването на цената,  включваща тази на петрола и на газа на няколко европейски хъба.

Тази промяна влезе в действие със задна дата от 5 август миналата година. Малко по-късно стана ясно, че цената на газа за регулирания пазар ще се определя всеки месец.

"Булгаргаз" вече внесе в КЕВР предложение за поевтиняване с 6,6%, като това ще доведе и до още едно леко поевтиняване на топлинната енергия, тъй като от години регулаторът променя цените й при изменение на тази на газа с над 5%. Тази промяна на цената ще трябва да постанови нови по-ниски цени и на парното и топлата вода за следващия месец, тъй като газът формира по-голямата част от крайната цена на топлоенергията.

Междувременно енергийният регулатор вчера започна извънредна проверка на "Топлофикация София" заради сигнали на потребителите за завишени сметки за март.

От своя страна "Топлофикация София" напомниха, че по данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020 г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. Според топлофикационното дружество от началото на извънредното положение в страната голяма част от столичаните работят от вкъщи и употребената топлоенергия е повече. 

Миналата седмица стана ясно, че 45 дружества са подали в Комисията по енергийно и водно регулиране заявления за цени от 1 юли, в които поскъпването е от 9 до 140% при намалена цена на газа с 42%. За София предложението е 20,5%, за Пловдив е 24%, за Плевен – 21%. Бургаската топлофикация предлага поскъпване на топлинната енергия с 44,77%, исканото увеличение за Враца е 62%, а за Велико Търново – 140%. Най-малко поскъпване предлага дружеството във Варна – 9,57%.

Малко след това от Асоциацията на топлофикационните дружества в България заявиха, че цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличавани, а напротив - ще бъдат намалявани.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов заяви в средата на миналата седмица, че сумите, които трябва да се възстановят са приблизително 22 800 000 лева за крайни снабдители, т.е. газоразпределителните дружества. И добави, че около 72 млн. са парите за топлофикациите и около 56 млн. са за бизнеса от 31 декември 2019 г., така общо сумата, която обхваща този закон е, около 154 млн. От сумите му стана ясно, че средно около 2 месеца след като законът влезе в сила и след изчисления на КЕВР по веригата, всеки един потребител трябва да получи парите, които му се дължат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови