Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Касов апарат вдига цената на кафето от машина с 50%

Александра Маркарян 06 януари 2012 в 12:10 3308 0

Изискване за касови апарати към вендинг машините ще оскъпи значително напитките, а повече от машините за храни може да изчезнат, прогнозират от вендинг асоциацията.
Изискване за касови апарати към вендинг машините ще оскъпи значително напитките, а повече от машините за храни може да изчезнат, прогнозират от вендинг асоциацията.

Ако бъде въведено изискване към всяка машина за напитки да има монтиран касов апарат, свързан с НАП, чашката кафе ще поскъпне поне с 50%. Това обявиха от Българска вендинг асоциация. Изявлението им дойде след предложение от преди дни машините да имат касови апарати.

Така ако досега сте пускали монета от 50 ст. за кафе с мляко, вече ще трябва да давате по 75. При подобно изискване много от машините, които предлагат храни, ще изчезнат, прогнозира Иван Попов от асоциацията.

Причината за драстичното увеличение са не само разходите по поставяна на апаратите, но и по обслужването им - те ще трябва да се обслужват от служител, който ежедневно да отпечатва отчета, да попълва касова книга (която трябва да се съхранява в машината). Изискването за водене на касова книга за всяко фискално устройство предполага всеки служител, обслужващ автомата, да има квалификация на касиер-счетоводител.

Изискванията за отчета предполагат още нещо, определено като "абсурд" от Стойко Петков от асоциацията - автоматът да се изключва след отпечатване на отчета и да се включва на следващия ден. Вендинг машините са направени така, че да работят 24 часа без почивен ден - никъде в Европа няма такава практика, коментира той.

В страната има около 15 000 автомата. Според асоциацията средният месечен оборот бил 200-300 лева и само машините на най-оживените места правели по 800-1000 лева оборот. От асоциацията твърдят, че членовете й - към 60 фирми, спазват законодателството и не укриват доходи.

Едва от 6-8 месеца Агенцията по храните извършва проверки на предлаганите пакетирани храни, предлагани в машините. Преди това подобен контрол не е имало, признаха от вендинг асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!