Караниколов ще иска отлагане с шест месеца на закона за горивата

OFFNews 08 януари 2019 в 18:52 2130 0

Влизането в сила на закона за горивата да бъде отложено с шест месеца. До такова решение се стигна на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което продължи три часа. 

Заседанието беше свикано заради драстичния скок в цената на тока за индустрията. По искане на бизнеса беше обсъден и спорният закон за горивата, заради който малките търговци на бензин, дизел и газ за бита заплашиха с протест на "жълтите жилетки" по подобие на тези във Франция. Според тях новият законът налага прекомерни регулации, на които могат да издържат само големите компании, така че законът ще доведе до фалит дребните участници на пазара.

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова съобщи, че се е обърнала към Конституционния съд с искане да се произнесе дали разпоредбите противоречат на Конституцията. 

Министърът на икономиката ще внесе на утрешното заседание на Министерския съвет предложението за отлагане на текстовете. 

"Този закон трябва да го има, но този закон трябва да създаде необходимата конкурентна среда, която към момента, за съжаление, Министерството на икономиката и експертите не констатираме, че е създадена. Предложението на Министерството на икономиката, надявам се, че колегите от Министерски съвет ще го подкрепят, е удължаване на срока за влизане в сила на закона след решение на Народното събрание", посочи Караниколов.

Той увери, че през тези шест месеца министерството ще работи с всички заинтересовани страни за разрешаване на проблемите.

По повод увеличението на цената на тока за бизнеса синдикати и работодатели предупредиха, че това ще повлияе на цените на стоките и услугите, ще доведе до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението.

Позицията беше изразена от президента на КНСБ Пламен Димитров и от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

"КЕВР има и може да има по-активна роля на свободния пазар при обследването или изследването на това кой и как се държи и какво пазарно поведение има при формирането на ценовите нива на електроенергията", отбеляза Димитров, цитиран от БНТ.

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че държавата няма вина за шоковите цени на енергийната борса. 

Синдикатите поискаха от държавата да се изработят по-ясни механизми на работа на енергийната борса, за да не се допускат такива скокове в цената на индустриалния ток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови