Какво е заплата за издръжка и ще я има ли у нас

OFFNews 26 април 2021 в 15:21 4955 0

Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) иска в България да се въведе т.нар. "заплата за издръжка", за да се намалят нископлатените работници и работещите бедни, стана ясно по време на онлайн дискусия за Директивата за адекватни минимални заплати в Европейския съюз.

През октомври миналата година Европейската комисия предложи проект на директивата, който има две основни цели. Първо, да гарантира, че работниците в ЕС получават "адекватно" минимално заплащане, позволяващо достоен живот; и второ - да се увеличи колективното договаряне. 

Предвиждат се ясни и стабилни критерии за определяне на МРЗ (минимална работна заплата), стриктното им прилагане и ограничаване на нейните вариации по отрасли и/или на местно равнище.

КНСБ отчита, че за 2020 г. заплатата за издръжка тя е 1214 лева, а минималната работна заплата е едва 50% от нея. Според синдиката заплатата за издръжка е доход от труд, който позволява на наетия работник и неговото семейство базисен, но социално приемлив стандарт на живот.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров уточни, че това е механизъм, който "не оставя бедни работещи на пазара на труда, което е изключително важно, също и от политическа гледна точка - да се докаже, да се потвърди максимата, че заетостта вади хората от капана на бедността. Хората, които получават близка до минималната работна заплата са стотици хиляди", предаде БНР.

Конфедерацията настоява и za увеличение от 17,5% всяка година на МРЗ, което ще позволи тя да достигне нивото на заплатата за издръжка през 2025 г. Ако същевременно средната заплата за страната расте всяка година с 12,5%, след 4 години минималното възнаграждение ще бъде 50% от нея.

Социалният министър в оставка Деница Сачева заяви, че ролята на минималните заплати става все по-важна в условията на икономически спад: "България счита, че предложението на Европейската комисия за директива на Европейския парламент и на Съвета относно минималните работни заплати в ЕС е една добра основа за преговори".

Министерството на труда и социалната политика ще подкрепи въвеждането на "праг на достойнството", каза още Сачева. Този праг означава, че минималното възнаграждение трябва да е 60% от медианната брутна заплата (средната стойност на заплатата - бел. ред.) и 50% от средната брутна заплата. 

За искането за обществените поръчки на Европейската конфедерация на профсъюзите и КНСБ - да има изискване работодателите, които имат достъп до обществени поръчки и финансиране, да са сключили колективен договор с работниците си, а всеки работодател, който не зачита синдикалните права на работниците, да бъде лишен от достъп до обществени поръчки, социалният министър заяви, че няма по-голяма защита от тази, заложена в директивата за обществени поръчки. 

Според КНСБ е необходим национален план за действие по директивата, с който страната ни да достигне до 70 на сто покритие от колективни договори. В момента този дял е около 30%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови