Как държавата ще направи лихвите по кредитите по-пазарни

OFFNews 31 октомври 2013 в 08:53 3232 5

Неразплатените кредити нарастват. Снимка: БГНЕС
Неразплатените кредити нарастват. Снимка: БГНЕС

Държавата няма механизъм да коригира лихвите по ипотечните кредити, но може да направи така, че те да се формират  по пазарни условия.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от БСП Румен Гечев по повод законовите мерки, които властта обмисля в защити правата на потребителите от банковия произвол. Те трябва да бъдат прокарани чрез промени в Закона за кредитните институции, който още не е внесен в парламента.

В момента размерът на лихвите се определя от кредитния съвет към банките. Искаме да направим така, че всички банки да формират лихвите си по един модел, което не означава еднакви лихви, поясни Гечев. По този начин гражданите ще знаят как се формира лихвата им.

"В момента има един компонент, обясни проф. Гечев, който се определя от кредитния съвет на съответната търговска банка. Сега не само, че се прекалява, но и такъв подход в Европа няма. Поради това искаме лихвата да бъде формирана по европейски механизъм. Този компонент на лихвата ще бъде определен от пазарните условия. Има няколко възможности. Това трябва да доведе до намаляване на лихвите", каза Румен Гечев.

За т.нар. частен фалит той посочи, че най-добър е норвежкият модел. Но в България единственото, което може да се направи за защита на хората, загубили единственото си жилище си при неизплатен кредит, е да се осигури продажба на ипотекираното жилището на пазарни цени, а не на цена, определена от съдия-изпълнител.

Проф. Румен Гечев посочи още, че е постигнато съгласие с представителите на банките за предсрочно погасяване на ипотечните кредити с такса, близка до нулата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови