Quantcast

Как държавата ще направи лихвите по кредитите по-пазарни

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2013 в 08:53 2717 5

Неразплатените кредити нарастват. Снимка: БГНЕС
Неразплатените кредити нарастват. Снимка: БГНЕС

Държавата няма механизъм да коригира лихвите по ипотечните кредити, но може да направи така, че те да се формират  по пазарни условия.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия депутатът от БСП Румен Гечев по повод законовите мерки, които властта обмисля в защити правата на потребителите от банковия произвол. Те трябва да бъдат прокарани чрез промени в Закона за кредитните институции, който още не е внесен в парламента.

В момента размерът на лихвите се определя от кредитния съвет към банките. Искаме да направим така, че всички банки да формират лихвите си по един модел, което не означава еднакви лихви, поясни Гечев. По този начин гражданите ще знаят как се формира лихвата им.

"В момента има един компонент, обясни проф. Гечев, който се определя от кредитния съвет на съответната търговска банка. Сега не само, че се прекалява, но и такъв подход в Европа няма. Поради това искаме лихвата да бъде формирана по европейски механизъм. Този компонент на лихвата ще бъде определен от пазарните условия. Има няколко възможности. Това трябва да доведе до намаляване на лихвите", каза Румен Гечев.

За т.нар. частен фалит той посочи, че най-добър е норвежкият модел. Но в България единственото, което може да се направи за защита на хората, загубили единственото си жилище си при неизплатен кредит, е да се осигури продажба на ипотекираното жилището на пазарни цени, а не на цена, определена от съдия-изпълнител.

Проф. Румен Гечев посочи още, че е постигнато съгласие с представителите на банките за предсрочно погасяване на ипотечните кредити с такса, близка до нулата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 13:17

А банката къде е спала като е оценявала обезпечението, тя също трябва да си поеме своята част от бизнес-риска. Сега всички банки си имат гарантирана печалба, което на практика си е монопол.

31.10 2013 в 10:44

Как държавата ще направи лихвите по кредитите по-пазарни, след като финансовия модел априори е нарочно сбъркан, а лихвите по принцип са си кражби?

31.10 2013 в 10:24

Общество от шарани кълве на гола кукичка.

Всичко е добре само дето другаря Паръмов удобно пропусна да спомене, че в хипотезата за инвеститори, става дума за взаимоотношения между банка и юридически лица, за търсенето решение за ипотекирани жилища да покриват цялата стойност на кредита, се отнася за взаимоотношения между банка и физичексо лице. Разликата е от тук до небето.

Съвсем друг е въпроса, че почти нищо от това което казват няма да се случи. Ще оставят банките да събират такси, като изтъкнат че са успели да договорят да няма такси за предсрочно погасяване, които за потребителски кредити и в момента не се събират, а за жилищни това е доста рядко явление.

Популизмът е основната характеристика залегнала в това предложение. В конкретния случай се мисли на парче а това е един комплексен въпрос, който включва доста други сфери на институционални отношения. Знайни и незнайни банкови експерти ревнаха, че ако се приеме ипотекираните жилища от физически лица, да покриват пълния рамер на кредит при изпадане в невъзможност за плащане, е огромна дупка в предложението. Да ама не. Каквито ни банкоивте екперти такива и законодателните. Интересно защо всички удобно пропуснаха да пояснят, че ако се направи такава промяна, следва да се предвидят и процедури, по силата на които по съдебен път трябва да се устоновява дали дадено физическо лице има възможност да погасява или не даден жилищен кредит. Ако се установи, че има такава възможност а в същото време не го прави, се третира като спекулант, и следват редица последици като примерно, ограничаване достъп до здравеопазване, глоби под формата на допълнителни данъци, забрана за заемане на определени длъжности и т.н. Това е процес изграден в повечето страни, и ние няма нужда да измисляме топлата вода, но типично по нашенски се всичко "В името на народа" - против народа.

31.10 2013 в 09:57

Точно др. Гечев да се изказва и дава акъли за банки и лихви...........еее, наглост! Помним, другарю, 96-97 година, помним какво направи като министър за нас, и за спестяванията, и за кредитните милионери......... Скрий се в дупката!

31.10 2013 в 09:38

Онзи ден Кольо Парамов подхвърли нещо много важно - отваря се нова врата за кредитни милионери. Ако се приеме в закона, че при фалит и продажба на придобитата от банката ипотекирана собственост, независимо от получената цена кредитът се смята за покрит, сещате ли се какво ще стане? Навират ни единствено примери с обикновени хорица, загубили жилището си и въпреки това останали длъжници, защото то е продадено на ниска цена. А я си помислете за крупен инвеститор, взел кредит за милиони за ваканционно селище например. Което е оставил на кота нула и е "фалирал". И банката продава за жълти стотинки несъществуващия строеж... Нови кредитни милионериш и нови банкови фалити. Това може да се очаква.