Изключителен ръст от 104,3% в приходите на компаниите от портфолиото на Webit Inevestment Network

103.5 милиона лева приходи за 2023 г. в сравнение с 50.7 милиона лева през 2022 са консолидираните приходи на WIN компаниите

OFFNews 04 юни 2024 в 14:38 1199 0

Днес, 3 юни 2024 г., публично листнатата компания на Бийм пазара на Българската фондова борса - Webit Investment Network (с борсов тикер WIN) обяви консолидираните приходи на шестте компании, в които инвестира до сега.

За 2023 г. общите им приходи достигнаха 103.5 милиона лева, което представлява изключителен ръст от 104.3% спрямо приходите им през 2022 г., когато те са били общо 50.7 милиона лева.

Портфолиото е изключително добре диверсифицирано както географски така и в едни от най-бързо развиващите се направления с компании, базирани на изкуствен интелект в сектори като земеделие и храни, устойчивост, биотехнологии, здравеопазване, образование, забавления и обзавеждане. Две от компаниите са от САЩ, други 3 от Европа, в т.ч. Израел, Франция и Ирландия, и една е от Обединени Емирства.

Очакванията на WIN към компаниите от портфолиото им през следващите 4-7 години са да продължат устойчиво да растат като приходи и като печалби, и да донесат възвращаемост на инвестицията в размер между 2 пъти и над 10 пъти. През 2023 една от компаниите в портфолиото не само удвои приходите си, но и вече генерира печалба. Очакванията са до 2026 и останалите компании да декларират печалба и да продължат да растат. WIN инвестира и придоби дялове в две трети (⅔) от компаниите в портфолиото си през последните шест месеца.

"Ние сме от инвеститорите, които вярваме, че трябва да се фокусираме върху стойността, която създаваме за основателите и техните компании (извън парите, които инвестираме в тях). Как им помагаме да набират капитал, как им помагаме да получат медийно внимание, как им помагаме да достигнат до стратегически клиенти, как им помагаме да развият машината на собствения си растеж. Ние сме на страната на основателите и работим с и за тях, но разбира се инвестираме само в 0.1% от най-добрите в света. WIN има правото да инвестира в тези удивителни компании, благодарение на Webit и на неговата 17 годишна, световна история.

Доказваме какво можем всеки ден през последните 17 години, сега е време да увеличим мащаба и да привлечем още капитал.

Решението да забавим инвестиционната си активност през 2022 и 2023 беше важно, защото ние стоим на пулса на световните пазари за рисков капитал и така можем да правим точни анализи. Преди две години пазарът не беше много далече от своя пик и свободните пари за инвестиции бяха почти два пъти повече. Това правеше оценките на компаниите също до два пъти по-високи. На практика фактът, че направихме инвестициите си в четири от шест компании с година и половина закъснение, ни даде възможност да закупим до 1.5 пъти повече дялове в някои от компаниите от портфолиото ни днес, което означава, че сме успели да увеличим парите на акционерите ни с тези сделки," каза д-р Пламен Русев по повод високата инвестиционна активност на WIN през последните шест месеца. "Очакванията ни са, че пазарът може би е близо до дъно, след което оценките отново ще тръгнат нагоре и за това ние фокусирахме усилията си да инвестираме в едни от най-обещаващите компании в етап ранен растеж в света. Вече почти изчерпахме ресурса в WIN и започваме да планираме увеличение на капитала, за да продължим да инвестираме в топ компаниите, които достигат до финалите на Founders Games на Webit в Давос и представляват най-добрите - по-малко от 0.1% от всички участници в световното състезание. Ръстът им с над 100% увеличение в приходите за 1 година доказват добрата селекция. " добави Русев.

Две години след изключително успешното си първично публично предлагане, което събра инвестиционен интерес от над 14 милиона лева и мотивира над 300 човека да открият за първи път сметка, за да купят акции на WIN и да търгуват на БФБ, отново на същата дата - този четвъртък (6 юни 2024 г.), WIN кани акционерите си и заинтересованата публика на специално онлайн събитие от 15:00 часа. На него д-р Пламен Русев ще бъде направи анализ на инвестиционните пазари и тенденции. По време на събитието ще бъдат представени всички компании от портфолиото на WIN, а един от основателите им ще бъде специален гост и ще разкаже за плановете за развитие на компанията от първо лице. Ще чуете и за плановете за увеличаване на капитала на компанията.

Ако искате да чуете как е възможно да станете част от WIN, как да се постигне над 100% ръст на приходите при нива от 100 милиона лева и как WIN и Webit помагат на основателите да развиват компаниите от портфолиото и да привличат свеж финансов ресурс и инвестиции - не пропускайте да се регистрирате безплатно за участие в онлайн събитието от 15:00 часа, четвъртък (6 юни 2024 г.) на https://webit.network/webinar.php. Уебинарът ще завърши с рубрика въпроси и отговори.

Можете да се присъедините и към страницата на събитието във фейсбук от тук.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews