Юнионбанк се влива в ПИБ

OFFNews 18 февруари 2014 в 12:42 5022 2

БНБ разреши на Юнионбанк да се влее в Първа инвестиционна банка.

Заповедта е на подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банков надзор", Цветан Гунев.

Юнионбанк ще се преобразува чрез вливане в ПИБ при условията на пълно правоприемство, след което ще бъде прекратена без ликвидация, се казва в прессъобщението на БНБ.

ПИБ купи Юнионбанк през август 2013 г. от унгарската МКБ Банк.

Така банката на Цеко Минев придобие 100% от капитала на Юнионбанк - банката с най-висок рейтинг в България (по-висок с две степени от този на българското правителство и с пет степени над рейтинга на ПИБ), а досегашния ù собственик - МКБ Банк, Унгария, която е част от германската банка Bayern LB, се изтегли от българския пазар.

"Всички активи, пасиви и дейности на вливащата се банка преминават към ПИБ АД, като правата и задълженията на клиентите на „Юнионбанк” ЕАД, в това число на нейните вложители, кредитополучатели и други клиенти, остават такива, каквито са били до момента на вливането, без да е необходимо предприемането на каквито и да е допълнителни действия от тяхна страна. Запазват се всички отношения, свързани със защита на влоговете на гражданите, домакинствата и бизнес клиентите. Анализът на БНБ, извършен по повод издаване на разрешението, показа, че след вливането кредитната институция ще подобри финансовите си показатели", уточняват от БНБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!