IT компании подаряват 15 000 ч труд за създаването на национална здравно-информационна система (видео)

OFFNews 30 март 2020 в 15:53 5067 0

ИТ компании ще подарят 15 000 часа труд на специалисти, за да се подобрят системите на здравеопазването у нас, стана ясно на брифинга в Министерски съвет с участието на правителството и представителите на "Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии". Те дадоха подробности за разработването на електронна здравна карта.

Председателят на Асоциацията Илия Кръстев, заяви, че амбициите им са държавата да излезе от кризата с едни от най-добре работещите системи в ЕС. "Като високотехнологични компании, ние залагаме на принципа помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне", обясни той. 

Предложението било прието добре в ИТ средите, със "страхотен ентусиазъм" - допълни Ивайло Славов от асоциацията.

Премиерът Бойко Борисов благодари на ИТ специалистите и уточни, че те сами предложили помощ. "Както Кубрат Пулев казва: "Аз съм си добре, но и те са си добре. Бизнесът почва бързо да се преориентира и да търси нишата. Затова и западният свят просперира", коментира министър-председателят.

Имало готовност националната здравна информационна система да бъде готова до няколко месеца.

"Кризата не е само премеждия, но ражда и възможности. Ние поемаме протегнатата ръка с признателност. Считаме, че благодарение на тези 15 000 човеко-часове дарен труд, най-важното, което можем да направим, е най-сетне в срок от няколко месеца да изградим националната здравно-информационна система. Електронно здравно досие, електронна рецепта ще са част от модулите на тази система", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

За здравния министър Кирил Ананиев ключови са електронната рецепта, електронното направление, електронното досие, регистри, специализирана електронна система за проследяване на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина.

"Информационно обслужване" АД ще предоставят 1 500 часа високоспециализиран труд от техните специалисти, добави той и разясни, че се очаква това да се случи до края на ноември и до края на 2021 г. да има електронно здравеопазване у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови