ИТ индустрията има още възможности за развитие въпреки наситения пазар у нас

OFFNews 13 ноември 2017 в 17:28 4195 0

Стефан Бумов

ИТ индустрията има още възможности за развитие въпреки наситения пазар в България. В основата на образователната система на ниво висше и средно образование стоят мерките, които трябва да се вземат, за да има бъдеще този сектор и за да бъде България конкурентоспособна в дългосрочен план, заяви пред Bloomberg TV главният оперативен директор на HeleCloud Стефан Бумов.

Необходимо е държавата да изработи стратегия, с която да спомогне за скъсяването на дистанцията между бизнеса и образователните институции с цел включване изучаването на най-модерните ИТ технологии в учебните програми, каза Бумов.

Според него, адаптирането на образователната система към нуждите на пазара включва три основни момента: улесняване влизането на професионалисти и практици от бизнеса като лектори по определени дисциплини, фокусиране на инвестициите на държавата в осъвременяване и повишаване квалификацията на преподавателите както във висшето, така и в средното образование и разработването на учебни програми, отговарящи на последните ИТ тенденции.

Има възможност за партниране с международните технологични компании като Amazon Web Services, Microsoft и Google, които имат програми, насочени към университетите, улесняващи използването и навлизането на технологиите им в програмите за обучение. Например, ако български преподаватели започнат да използват възможностите, които дава Amazon Web Services Educate, те не само ще се възползват от обучения, но и ще влязат в академични и научни общности, в които да обменят опит с колеги от цял свят от практическа гледна точка, допълни Стефан Бумов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови