Интерконекторът с Гърция вече има Акт 15

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2022 в 15:28 2562 2

Интерконекторът България-Гърция

Снимка БГНЕС

Интерконекторът България-Гърция

Интерконекторът с Гърция вече има Акт 15 за територията на България. Процедурите по въвеждане на газопровода в експлоатация напредват по график и той ще стартира търговска експлоатация на 1 октомври, съобщиха от проектната компания.

Миналата седмица служебният министър-председател Гълъб Донев заяви, че когато интерконекторът заработи, ще имаме още един източник на доставка на газ: "Ще диверсифицираме източниците и ще имаме малко по-добра цена от сегашната". Министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков каза, че Акт 16 се очаква следващата седмица

Акт 15 удостоверява, че съоръжението е изпълнено и е технически изправно, като строителят – гръцката компания AVAX, го предава като реализиран обект на възложителя - независимия газопреносен оператор ICGB.

"Това е последната крачка, която имаме да направим към получаването на Акт 16 в България и съответното Разрешение за ползване. Предоставили сме на институциите всички необходими документи и очакваме до края на другата седмица административните процедури да приключат, така че да стартираме от 1-ви октомври по план", заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, цитирани от БТА. 

От компанията са изпратили запитвания за предварителни становища или необходими документи до 27 контролни органи, общински администрации, експлоатационни дружества и други. Получени са положителни становища за въвеждане на IGB в експлоатация от всички запитани страни. С цел допълнително намаляване на административните срокове, цялата необходима документация е предварително подадена към ДНСК и вече е проверена.

"Очакваме свикване на комисия за Акт 16, изпълнили сме всички необходими стъпки", заявиха изпълнителните директори на ICGB.

Те подчертаха, че паралелно се работи и по необходимите разрешителни в Гърция, така че преди края на септември съоръжението да е лицензирано и на гръцка територия. Вече са проведени и 72-часовите проби, при които природен газ се транспортира при работно налягане в посока от Комотини към Стара Загора. "Няма технически спънки, всичко е готово за експлоатация", съобщиха двамата изпълнителни директори.

С получаването на Акт 15 се приключва първият етап от дейностите. В отделен етап са обособени вторични дейности, които гръцкият строител AVAX трябва да довърши по договор, без те да влияят пряко на експлоатацията на съоръжението – полагане на асфалт, противоерозионни мерки, резервен оптичен кабел. Работата по тях продължава, като финалното им изпълнение ще бъде проверено и от възложителя, и от институциите, и ще бъде обект на отделен акт.

Газопроводът между България и Гърция е с капацитет от 3 млрд.куб.м. газ. През 183 км. интерконектор, свързващ Комотини - Стара Загора, у нас трябва да бъдат доставяни 1 млрд.куб.м. газ от Азербайджан.

Преди издаване на Акт 16 съоръжението трябва да премине 72-часова проба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-75

2

Krasimir T.Georgiev

16.09 2022 в 19:14

Тодор Живков открива завод за полупроводници в Ботевград: Честито другари, тази година полупроводници, догодина цели проводници! Ха-ха-ха!

1086

1

КрасиBG

16.09 2022 в 17:41

Най сетне, видя се светлина в тунела/диверсификацията...))