Интерконекторът с Гърция ще получи Aкт 16 другата седмица

OFFNews 12 септември 2022 в 14:53 1903 1

Шишков на предишната си инспекция на интерконектора

Снимка БГНЕС/МРРБ

Шишков на предишната си инспекция на интерконектора

През настоящата седмица газовият интеконектор между България и Гърция трябва да получи Акт 15. Ако бъде запазена скоростта на работа, през следващата седмица интерконекторът ще получи и Акт 16.

Това обяви при поредната си инспекция на газоизмервателната станция край старозагорското село Малко Кадиево служебният регионален министър Иван Шишков. Довършителните дейности по трасето на газопровода и документалните процедури вървят паралелно, подчерта той, предаде БНР. 

Шишков уточни, че днес е започнал поредната проверка по обектите на интерконектора заради пропуски, които строителят се е ангажирал да отстрани в срок до днес. Регионалният министър е категоричен, че срокът за въвеждане на съоръжението в търговска експлоатация ще бъде спазен.

Той каза още, че вече са получени почти всички положителни становища от общинските кметове. Единствено с община Кърджали строителят трябва да отстрани няколко пропуска, за да бъдещо получено подобно становище.

По-късно през деня Иван Шишков посети и Диспечерския център до хасковското село Стамболийски.

Газопроводът между България и Гърция е с капацитет от 3 млрд.куб.м. газ. През 183 км. интерконектор, свързващ Комотини - Стара Загора, у нас трябва да бъдат доставяни 1 млрд.куб.м. газ от Азербайджан.

Преди издаване на Акт 16 съоръжението трябва да премине 72-часова проба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков