Процедурите по пускане на интерконектора на 1 октомври са по график, съобщи Ай Си Джи Би

Последна промяна на 09 September 2022 в 16:19 2485 2

Интерконектора България-Гърция (архив)

Снимка БГНЕС

Интерконектора България-Гърция (архив)

Процедурите по въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България на 1-ви октомври напредват по график, съобщиха от проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB), цитирани от БТА. Изпълнението на проекта е във финален етап на реализация и в двете държави текат паралелно административни процедури за издаване на съответните лицензи за експлоатация и право на ползване.

Целият 31-километров участък от интерконектора на гръцка територия беше одитиран в продължение на два дни (8-9 септември) от представители на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката (Дирекция "Въглеводороди - Отдел "Инсталации") и ръководството на независимия преносен оператор ICGB. Одитът е част от процедурата по издаване на разрешение за експлоатация на участъка от газопровода на територията на Република Гърция. Делегацията инспектира подробно газоизмервателната станция край Комотини, крановия възел на гръцка територия и точките за свързване с Трансадриатическия газопровод и "ДЕСФА" (DESFA), включително цялата линейна част на интерконектора в Гърция.

"Цялата процедура се състои както от проверки на място, така и от детайлен преглед на редица документи. Това се прави, за да се гарантира, че извършените работи отговарят на всички изисквания за безопасна експлоатация на цялата инфраструктура за пренос на природен газ. Обратната връзка, която получаваме на място в момента, е положителна и се надяваме, че това ще доведе до навременното издаване на необходимото разрешително за експлоатация за Гърция", отбелязаха изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Двамата подчертаха както националното, така и международното значение на началото на търговска експлоатация на интерконектора на 1 октомври.

"Говорим за газопровод, който отваря изцяло нов, сигурен маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ не само за двете държави, които развиват проекта, но и за по-широкия регион на Югоизточна Европа, с възможност за пренос на природен газ и до Украйна и Молдова. Всички усилия остават насочени към завършване на оставащите второстепенни дейности по договора за строителство и необходимите административни процедури в Гърция и България, за да се постигне поставеният краен срок", отбелязаха Георгиева и Сатлас.

Паралелно с одитите от гръцка страна, "Ай Си Джи Би" продължава да си сътрудничи активно с всички съответни български институции за издаване на Акт 16 и Разрешително за ползване, необходими за оперативната дейност на българска територия съгласно националното законодателство, се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-75

2

Krasimir T.Georgiev

11.09 2022 в 11:10

Ама този Интерконектор още ли не работи?
Преди 2-3 месеца имаше снимка на ПростоК и Мицотакис които въртяха някакво бутафорно колело, с което отвориха пътя на газа къ България. Лена и тя може да потвърди, че тръбите бяха пълни с газ.
Пита се: Къде е истината , ПРОСТО къде?

-943

1

Бармалей

09.09 2022 в 19:13

Ако някой от вас следи централните новини по "Первьiй канал" от 21.00 ч. веднага ще му направи впечатление че те са обширни и подробни, обхващащи всички важни събития през деня в Русия и света . Направило ми е впечатление че почти всяка седмица от месец насам се излъчват кадри от приятелските разговори на президента Путин с президента на Азърбейджан Алиев. Което ме води до мисълта че
той е доста зависим човек от волята на Москва !
Така че ако руснаците се запънат с газа и решат НАИСТИНА да ни накажат за прегрешенията ни към тях, ние не само няма да видим газ от Газпром, но и ще "хапнем дървото" и с транзита до страната ни на азърбейджански газ от месец октомври !