Имотните сделки са все по-малко, но продавачите не свалят цените

OFFNews 02 август 2023 в 15:14 2070 0

Строеж в София

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Строеж в София

Застой в цените на жилищата до края на годината въпреки все по-малкото имотни сделки прогнозира председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев пред БТА. Според него евентуално раздвижване би зависило от лихвените равнища.

Той прогнозира вдигане на наемите при влизане на България в еврозоната, поради интерес на чужди компании да преместят екипите си у нас.

На пазара на ваканционни имоти основните играчи остават българите. Особено активни са работещите в чужбина по-млади хора, както и тези в края на трудовия си път, решили да инвестират в имот за старини или за децата си.

Сделките

През първите 6 месеца леко намалява броят на сделките в страната. Тази тенденция е аналогична на последното тримесечие за 2022 г. По данни от Агенцията по вписванията за периода намалението е около 12%. Спадове се отчитат в почти всички големи градове: София - 12%, Пловдив - 14%, Варна - 15%, Бургас - 17%.

Това са намаления спрямо същия период на 2022 г., която обаче бе една от най-силните години за пазара на недвижими имоти в България.

По брой сделки за първото полугодие сме на трето място след 2021-а и 2022 г. за последните 15 г., т.е. пазарът е добър въпреки поспрялото търсенето или има по-скоро отлагане на покупката с цел ориентиране в лихвения пазар и отражението му върху цените на имотите, коментира Ганев.

Цените

Цените бележат по-малки ръстове спрямо миналата година, но все пак става дума за увеличение, посочи Ганев. В София то е средно със 7% спрямо същото тримесечие на 2022 г., във Варна - в 11%, в Бургас - с 19%, в Русе - с 10%, в Стара Загора - 16%.

Предлагането се забавя и това се вижда особено ясно в София. През второто тримесечие има спад на започналото ново строителство, каза Ганев и предположи, че част от по-малките предприемачи изчакват. Според него това е обяснението на феномена: спадащ брой сделки, увеличаващи се цени, макар и с по-малки темпове.

Той не се наема с прогноза докога тази тенденция ще продължи с аргумента, че това зависи основно от степента на покачване на лихвите до края на годината.

При повишаване на лихвите се очаква да се задълбочи тенденцията към изчакване от страна на купувачите. Европейската централна банка вече съобщи, че лихвите ще растат и през 2024 г. Вероятно трудно ще видим намаление на цените до края на годината в тази обстановка, отбеляза Ганев.

Спестявания

Българският пазар е далеч от пазарите в Европа и САЩ като съотношение между купени имоти с кредит и със спестявания. У нас повечето сделки са без ипотека. Процентът им е най-висок в София - 50%. В Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора процентът не надвишава 30-35. В САЩ това съотношение е 75-80 на сто в полза на ипотечното кредитиране.

Ваканционни имоти

През последните 3 г. пазарът на ваканционните имоти в България се отключи от желанието за инвестиция по Черноморието и в Банско, каза Ганев. Така Несебър се "изстреля" на четвърто място в България след София, Пловдив и Варна и изпревари Бургас. Ниските цени на ваканционните имоти позволиха на много хора да придобият жилища с инвестиционна цел или за да работят от разстояние. Това се отрази върху цените за ваканционните имоти и те доближават 900-1000 евро за квадратен метър в някои курорти. За тези пазари данните за първото шестмесечие на годишна база има спад в броя на сделките. Те намаляват в Балчик, Бяла, Каварна, Несебър, Поморие, Царево, Банско. От по-големите пазари на ваканционни имоти само в Разлог има ръст от 4 на сто на сделките.

Чуждестранният интерес вече не се съсредоточава в една или две националности - нито британци, нито руснаци купуват най-вече. Сега и сделките с чужденци не променят съществено тенденцията на имотния пазар. През последните няколко години активни са предимно българските купувачи.

Наемите

Летният период е доста силен за пазара на наемите в някои части на страната. Например в центъра на София за краткосрочно отдаване, във Варна, Бургас, Пловдив, които привличат туристически посещения, пазарът това лято е добър, каза Ганев. Основно става дума за освободените от студентите имоти, които се отдават за по няколко дни атрактивни за туристите места.

Профилът на купувачите

Запазва се тенденцията от последните 10 г. българи, живеещи в чужбина, да желаят да придобият първа или втора собственост в България. Някои са - 35-, 40-годишни, други са в предпенсионна възраст и искат тук да прекарат почивката си след пенсия, трети избират имот на наследниците си.

Особено активни са българите в Турция, които купува жилища в Пловдив, Хасково и цяла Южна България. Желани за българите зад граница са София, Варна и Бургас.

Вече се е обърнала тенденцията на интерес към тристайните жилища с превес на двустайните, които по последни данни изпреварват по брой сделки тези за апартаментите с две спални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки