Ядрената енергия е поне два пъти по-евтина от вятърната

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2017 в 15:25 3363 2

Ядрената енергия все още е минимум два пъти по-евтина от енергията на вятъра и минимум три пъти от слънчевата енергия“. Това заяви първият заместник генерален директор на руската корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, който е и заместник председател на Управителния съвет на Световната ядрена асоциация в интервю за британската телевизия Sky News.

Той посочи, че ако се вземат предвид всички разходи, които поражда включването на възобновяемия енергиен източник към мрежата, то се формира доста сериозен разход, който е в полза на конкурентоспособността на АЕЦ.

„Първото от нашите преимущества е, че „Росатом“ е компания, която предлага пълния спектър от услуги, всички дейности – от добива на уран до извеждането от експлоатация на АЕЦ. И, откровено казано, за реализирането на определен проект на нас не са ни нужни партньори. Да, ние работим с доставчици от различни страни, но ние самите имаме всички необходими ресурси. И второто и много важно нещо е, че проектите, които реализираме зад граница, не са нещо първо по рода си за нас. Отначало изпробваме всички нови проекти, всички нови разработки и технически решения в Русия и след това предлагаме всичко това в чужбина, защото да работиш в други страни, е доста по-трудно, отколкото у дома“, заяви Комаров в отговор на въпроса на Sky News как си обяснява факта, че „Росатом“ постига успехи там, където главните му конкуренти Areva и Westinghouse се сблъскват с проблеми.

Размерът на чуждестранния поръчков портфейл на руската корпорация за близките 10 години вече възлиза на стойност 133 милиарда долара.

„Уверен съм, че съвременните ядрени технологии, които ние владеем са безопасни, надеждни и способни да работят минимум 60 години след въвеждането в експлоатация, след което този срок може да бъде удължен. Затова съм уверен, че ядрената енергетика, както и преди, може да бъде много важна част от енергийния баланс на всяка страна, особено като се отчитат целите за декарбонизация, които не могат да бъдат достигнати без производство на атомна енергия“, каза още Комаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

2

Стефан

19.09 2017 в 22:17

И съвършенно безсмислен коментар.
Поръчки за 133 милиарда долара за следващите 10 години, не приличат на клонене към нула.
Вятърните мелници и слънчевите панели им трябват за Крайния Север, заради което и ги правят.
Цената е определяща само в гетото, и то наистина не купува ядрени реактори.
Но ти напиши още нещо смешно, де.