Хотелиерите се обидиха на премиерски съветник. Нарекъл ги мързеливи

OFFNews 26 април 2022 в 13:15 1428 0

Любомир Попйорданов

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обидиха на съветника на премиера Любомир Попйорданов заради казаното от него: "родният морски туризъм е мързелив и е свикнал да разчита на единствено на големите туроператори да му напълнят хотелите", съобщи БТА.

"Според нас това твърдение, освен че не отговаря на истината, е изключително тенденциозно и показва непознаването на Попйорданов на спецификата на летния ни туризъм", посочват от БХРА и припомнят, че летните и зимните ни курорти допринасят за над 70% от приходите от туристическия сектор, който пък допринася с 13 на сто към БВП на страната.

БХРА очаква премиерът Кирил Петков да освободи съветника си.

"Нямаме доверие, че сериозните проблеми, които са налице пред ваканционния туризъм, ще се решат с такива съветници", категорични са членовете на национално представената организация с 36 регионални структури в страната.

Те питат за каква визия и въображение говори Попйорданов, след като държавата неглижира изцяло туризма и не се прави нищо съществено за решаване на основни проблеми като статута на националните курорти и условията, при които се концесионират плажовете.

"Ако има достойнство, Попйорданов трябва сам да се оттегли от заеманата длъжност. Явно на него, като съветник на премиера по туризма не му е ясно, че въпреки държавата има туризъм в България и той се крепи на хотелиерите, които плащат цялата сметка, поемат всички увеличени разходи и предлагат съответните намаления на ръба на възможностите си, за да са конкурентоспособни на международните пазари. Докато в конкурентните ни дестинации това го прави държавата. И ако хотелиерите във ваканционните курорти мързелуват, след като плащат цялата сметка в сектора за нестабилността на държавата и на икономиката ни, здраве му кажи", коментира председателят на БХРА Георг Щерев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови