Хотелиери против да искат 'зелен паспорт' от гостите си

OFFNews 04 октомври 2021 в 12:44 2764 0

Над 75% от хотелиерите в България са против въвеждането на задължителни проверки на гостите за COVID сертификати, твърдят организаторите на Хотелския форум, който е най-голямата професионална среща в туризма у нас. 

Те са организирали национално допитване сред собствениците и мениджърите на почти всички хотели в страната с категория 3 и повече звезди – 1230 хотела, като са получили отговори от 125 от тях за пет дни. 

Мнозинство от 76% от респондентите са на мнение, че въвеждането на задължителни проверки за COVID сертификат, известен като „зелен паспорт“ (удостоверение, че приносителят е ваксиниран, преболедувал COVID-19 или с негативен тест за коронавирус), при посещение на хотели и заведения не е добра идея и по-скоро би довело до бойкот на хотели от страна на клиентите, отколкото да стимулира ваксинационния процес в страната. 

На въпроса, дали са съгласни, средствата, които са предвидени за сектор „Туризъм“ в актуализирания държавен бюджет – 60 млн. лв., да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационната кампания чрез издаване на туристически ваучери на нововаксинирани българи, близо три четвърти – 72,6% от респондентите отговарят, че по-скоро не са съгласни с това предложение, като в коментарите към анкетата дават различни предложения за по-ефективно разпределение на тези средства.

Въпросът „Как, според Вас, ще възприемат евентуална кампания за насърчаване на ваксинацията чрез издаване на туристически ваучери 16-те процента вече ваксинирани българи, при положение, че те не са ползвали и няма да ползват никакви облаги от нея?“ разделя респондентите на две идеални половини. 40% смятат, че вече ваксинираните българи ще се почувстват разочаровани и недоволни, което ще постави под въпрос крайния ефект от кампанията, а 40% са на мнение, че такава кампания едва ли би създала напрежение в редиците на вече ваксиниралите се. Близо 20% от попълнилите анкетата не могат да преценят ефекта от такава кампания.

Близо 43% от участниците в допитването управляват градски (бизнес) хотели, 35% морски ваканционни, 8% са представителите на планинските ваканционни хотели и 7,2% на спа и уелнес местата за настаняване. 5% управляват хотелски групи, в които има различни видове хотели.

32% от респондентите са с длъжност „генерален мениджър“, 30% са “собственици/инвеститори“ и малко под една четвърт са комплексни управители.

По отношение на категоризацията, преобладават 3-звездните хотели (45%), следвани от 4-звездните (33%) и 5-звездните (14%).

Над 80% от попълнилите анкетата управляват малки и средни хотели – до 200 стаи, докато представителите на големите хотели, с над 200 стаи, съставляват малко под 20% от респондентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови