Quantcast

Ханке: Ситуацията в КТБ е дело на вложител, който контролира медиите

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2014 в 21:46 43183 18

Стив Ханке

Ситуацията в КТБ е предизвикана от вложител, който контролира медиите. Това заяви пред БНР американският финансист Стив Ханке, един от т.нар. бащи на валутния борд в България.

В ситуацията с КТБ има особен контекст – две от основните действащи лица са известни със особената си репутация. Единият от играчите всъщност влезе в залата на претъпкан театър, след като си е купил билет за представлението. А няма закон, който да му забрани да си купи билет. И след като е влязъл в пълната зала, внезапно той започва да крещи, че има пожар. Настъпва паника и всеки се опитва да излезе от театъра колкото се може по-бързо. Точно това се случи в България. Въпросният вложител, който контролира голяма част от медиите в България, ги използва за да извика "пожар" в залата, коментира Ханке.

Всички по света знаят кои са тези хора и знаят, че има големи въпросителни за тяхната почтеност. Така че БНБ трябваше да осигури допълнителен брой инспектори, които да наблюдават с изключително внимание всяка транзакция на тази банка преди да се случи това събитие. Но дори и да го беше сторила, БНБ не би могла да спре някой да извика "пожар!" в препълнена театрална зала, допълни икономистът.

Единственият начин този човек да бъде спрян би било да не му се позволява изобщо да си купува билета за театър или в случая с КТБ - да му се забрани да влага пари там, което от законова гледна точка няма как да се направи. Следователно, в този случай БНБ постъпи по най-правилния начин и щом видя проблема, незабавно се намеси, категоричен е Стив Ханке.

По думите на Ханке банковите регулации в България са по-добри от тези в ЕС, що се отнася до законовите разпоредби.

Чувам да се говори в България, че би било по-добре страната да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват хората, които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене, защото ако България влезе в еврозоната, обменният курс ще бъде абсолютно същият, каза Ханке.

Според икономиста няма риск за валутния борд у нас.

Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. Никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, който установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд. Дори и по време на войната, този борд издържа. Така че, валутният борд в България е в безопасност, смята той.

Действително има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността й. При всички положения това ще попречи на инвестиционния климат. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава Ахилесовата пета на България, подчерта Ханке.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2014 в 17:17

Проблема с този сценарий на Ханке е , че предполага излизане на всички зрители. Тоест никой не остава да провери , дали има пожар в театъра или няма!?
Не насажда ли и той паника се питам?
Изобщо как може да се успокоят нещата и дали може?
Тези в МВФ са я играли тази сцена. Според мен Ханке знае какво ще стане и кога. Въпроса е , че ние не го знаем...
Пак сме опитни мишки...

30.06 2014 в 13:05

Всеки, който прекрати достъпа на ДПС-Доган-Пеефски и сие до власт и пари, ще бъде избран с абсолютно мнозинство в следващото НС!!!

30.06 2014 в 11:01

Хората им е нужно да им се отговори само на един въпрос:

КОЙ??

30.06 2014 в 10:55

Само един въпрос: КОЙ?!!

30.06 2014 в 10:41

А добър ден! На Делянчо не му се плаща и готов да бутне държавата в пропастта, за да не си плаща кредитите към банката. Такова същество като него трябва да бъде разкаран веднъж завинаги от политиката.

30.06 2014 в 10:38

Толкова ли са зависими всички от Пеевски, защо всички му обслужват интересите, какво им е обещал? Още колко ще трябва да плащаме, заради такива като него? Този човек няма място в България, да си заминава от тук или всички да се откъснат от него и влиянието му и той да бъде вкаран в затвора.

30.06 2014 в 10:33

А защо позволиха да се стигне до тук, защо още в началото нямарше реакции и изчакаха толкова много хора да тръгнат да теглят? Излиза, че всички са подчинени на един и обслужват интересите му и прокуратура и медии. ОЩе колко и до кога, действия трябва и то спешни, виновниците да си носят отговорността и последиците за делата. Колко закона се нарушиха?

30.06 2014 в 09:47

Доста от медиите в момента работят в полза на Пеевски . Само, че да не излезе, че този човек контролира и прокуратурата, под ръководството на Ахмед Доган..?

30.06 2014 в 09:45

Показателно е как човек като този коментира и се интересува в тази ситуация, а известните политици у нас ги е страх да си отворят устата, може би голяма част от тях се страхуват от Делян Пеевски и неговото огромно влияние .

29.06 2014 в 08:42

То е ясно кой- Свинчо