Ханке: Ситуацията в КТБ е дело на вложител, който контролира медиите

OFFNews 28 юни 2014 в 21:46 44590 18

Стив Ханке

Ситуацията в КТБ е предизвикана от вложител, който контролира медиите. Това заяви пред БНР американският финансист Стив Ханке, един от т.нар. бащи на валутния борд в България.

В ситуацията с КТБ има особен контекст – две от основните действащи лица са известни със особената си репутация. Единият от играчите всъщност влезе в залата на претъпкан театър, след като си е купил билет за представлението. А няма закон, който да му забрани да си купи билет. И след като е влязъл в пълната зала, внезапно той започва да крещи, че има пожар. Настъпва паника и всеки се опитва да излезе от театъра колкото се може по-бързо. Точно това се случи в България. Въпросният вложител, който контролира голяма част от медиите в България, ги използва за да извика "пожар" в залата, коментира Ханке.

Всички по света знаят кои са тези хора и знаят, че има големи въпросителни за тяхната почтеност. Така че БНБ трябваше да осигури допълнителен брой инспектори, които да наблюдават с изключително внимание всяка транзакция на тази банка преди да се случи това събитие. Но дори и да го беше сторила, БНБ не би могла да спре някой да извика "пожар!" в препълнена театрална зала, допълни икономистът.

Единственият начин този човек да бъде спрян би било да не му се позволява изобщо да си купува билета за театър или в случая с КТБ - да му се забрани да влага пари там, което от законова гледна точка няма как да се направи. Следователно, в този случай БНБ постъпи по най-правилния начин и щом видя проблема, незабавно се намеси, категоричен е Стив Ханке.

По думите на Ханке банковите регулации в България са по-добри от тези в ЕС, що се отнася до законовите разпоредби.

Чувам да се говори в България, че би било по-добре страната да се откаже от валутния борд и да приеме еврото, защото левът ще се обезцени и от това ще се облагодетелстват хората, които са взели заеми. Това е напълно погрешно и опасно мислене, защото ако България влезе в еврозоната, обменният курс ще бъде абсолютно същият, каза Ханке.

Според икономиста няма риск за валутния борд у нас.

Бордът е една цялостна система, която е напълно подсигурена. Никога в историята не е имало провали на валутен борд. Дори и на този в Русия, който установен от Джон Мейнард Кейнс по време на революцията, когато белогвардейците приеха валутен борд. Дори и по време на войната, този борд издържа. Така че, валутният борд в България е в безопасност, смята той.

Действително има удар по доверието в банковата система, ако една от банките бъде поставена под специален надзор от държавата и ако фактически бъде прекратена дейността й. При всички положения това ще попречи на инвестиционния климат. Това е просто потвърждение, че в България има много съмнителни лица по върховете. И корупцията си остава Ахилесовата пета на България, подчерта Ханке.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт