Quantcast

Говорит Москва: Хъбът на Борисов е кокал без месо

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2016 в 11:48 17938 26

Снимка БГНЕС

"Газпром" не проявява никакъв интерес към идеята за изграждане на газов хъб край Варна и планира да се съсредоточи върху строителството на "Турски поток", съобщава руският "Комерсант".

Според изданието България предлага на газовия гигант активно да участва в създаването на разпределителния център и обещава да уреди регулаторните въпроси с Европейската комисия, който на думи се подкрепя от Брюксел.

България предлага на Русия 50% дял в бъдещия газов център на своя територия, заяви във вторник ръководителят на газопреносна компания „Булгартрансгаз" Георги Гегов. От своя страна министър-председателят Бойко Борисов каза по време на енергийна конференция, че София „няма да позволи на големите газопроводи в Южна Европа да заобиколят България".

"Комерсант" посочва, че през 2014 г. под натиска на САЩ и ЕС София не е дала разрешение на "Газпром" за старт на строителството на „Южен поток“, а след това проектът е бил трансформиран в т. нар. "Турски поток". и че руският президент Владимир Путин нееднократно е подчертал, че доставките на руски газ за ЕС по южния коридор са възможни само ако Брюксел официално подкрепи подобен проект.

Сега от страна на ЕК има гаранции, че руският газ ще е добре приет в българската страна, но "Газпром" не проявява интерес към предложението, пише още "Комерсант". Преди два дни шефът на компанията Алексей Милер заяви, че основните усилия на концерна са насочени към газопровода "Турски поток", а възраждане на "Южен поток" не се обсъжда.

Според неназован източник на изданието от „Газпром“ България няма какво да предложи на компанията.

"Това прилича на кокал, който им подхвърлят вместо "Южен поток", но по него няма месо", казва събеседникът на изданието, допълвайки, че създаването на газов хъб в България без руски газ е невъзможно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3504

28

Идеите за хъб изобщо не са илюзии и разбира се не са идея на Рапона. Той е вещ само по охранително- контрабандните операции.
Наскоро в морските зони на Израел, Кипър и Египет бяха открити огромни залежи газ които търсят своя път към Европа.

13898

27

кикимора

07.09 2016 в 21:04

Не се знае още да не избързваме. Диверсификацията е важна така или иначе ще се ползва хъба.

8530

26

синя сова

07.09 2016 в 20:31

И освен това ,компаниите,които търсят газ в морето,май не са открили нищо.Но още няма официална информация,сигурно ще излезе на светло след изборите.

8530

25

синя сова

07.09 2016 в 20:21

Някъде го написах вече ,но и тук ще опитам..."Според всички вас,какво представлява "газов хъб"?"Хъб"сам по себе си не се изгражда,това не е инфраструктурен проект.Самият "Хъб" е виртуална точка,на която се търгуват различни видове газ.България на този етап не може да бъде виртуална точка за търговия на газ,защото има само един източник на природен газ-руският.Вероятно ще има втори от Азърбайджан,но след 2020 г.,но количествата са твърде малки и подобна борса за природен газ би била много ниско ликвидна,съответно няма да има интерес от търговци да развиват нови продукти,като фючърси и опции на газ.На този етап България не може да бъде газова борса(Хъб)" от интервюто на Мартин Владимиров от "Центъра за изследване на демокрацията"

14751

24

Нострадамус

07.09 2016 в 16:30

Некадърното и недалновидно управление на Борисофф отново ще натовари финансово българският народ с около 3 милиарда за съоръжение, което ще бъде поредният паметник на герберската престъпност.

27639

23

sottozero

07.09 2016 в 15:31Брат, според теб дружба е когато ти дават нещо без пари,така ли:))))

Не те спирам да протестиращ и за безплатни айфони и мерцедеси,ма.нещо се дърпаш.

25215

22

Лопе де Вега

07.09 2016 в 15:31

Абе що се карате. Това са бойкови вълнения (да ме прости дедо Вазов!) Кой е казал, че имат нещо общо с действителността? Мечти...

Поздрав!

7611

21

Prologue

07.09 2016 в 15:10

sottozero, не така, не се измятай сега като някаква женичка. Нали искаш дружба с Русия, пък никой не ни карал да купуваме от тях. Кофти е когато соросяги те ограбват, ама като руснаци го правят, никой не те е карал. :):):)
Никой не ни кара, нооо такива индивиди, като теб договарят някакви уж много доходоносни проекти, като АЕЦ Белене, Южен Поток и т.н. и после не знайно как България осъдена на няколко милиарда за неосъществени проекти.... Да де, разбира се за цялата тази схема са виновни соросягите, нали? :)

8691

20

Емил Станоев

07.09 2016 в 14:51

какъв Хъб каква руска газ ?!?! това е фикция .как искат да правят нещо с Русия а в същото време казват::Даниел Митов: България няма да подкрепи вдигането на санкциите срещу Русия. :::: Та газовото хъбче на ББ ще трябва да взима газ от тоалетната на белия дом -- имало ,казват.

27639

19

sottozero

07.09 2016 в 14:06Ма това както казах вече е пожелание и не е проблем на Русия. Вие по някаква причина май искате да им казвате на каква цена ви е удобно да им купувате стоката,може и без пари да искате:))

Като руската газ и нефт са ви скъпи,приятелските садитски и катарски ще ви бъде безплатни,какво чакате.