Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борисов заговори за българско вето в ЕС, ако няма газов хъб у нас

OFFNews 05 септември 2016 в 13:45 13031 9

Снимка БГНЕС

Борисов на кръглата маса във Варна днес.

Казвам в прав текст - няма да позволим България да бъде заобикаляна, и правото ни на вето в ЕС ще бъде изпозвано, заяви премиерът Борисов на кръгла маса с инвеститори и представители на европейските институции на тема "Газов хъб "Балкан" във Варна.

По думите му сега е моментът държавата ни да се възползва от геостратегическото си положение за газов пренос.

България винаги е запазвала своята лоялност като член на ЕС, дори когато е търпяла негативи и е доказала, че е част от Европа и от общия енергиен съюз, каза още Борисов.

Той изрази увереност, че сега ЕС няма да позволи страната ни да бъде изключена от газопреносната система и да се превърне от транспортьор в клиент.

Европа ни е длъжна заради нашата лоялност, дисциплина, солидарност, твърди премиерът.

Борисов каза още, че след получената положителна оценка от ЕК за хъба вече има основание за преговори с всяка държава, включително с Русия.

Искаме тристранна среща между България, Русия и Европейската комисия по отношение на енергийните проекти, призова министър-председателят. 

Той посочи, че по този начин ще се гарантира спазването на всички правила на Европейския съюз по отношение на газовата сфера.

Премиерът заяви пред инвеститорите, че след днешната среща могат спокойно да се чувстват поканени да участват в преговори за оперирането на газовия хъб.

Ново търговско дружество за изграждането на газовия хъб "Балкан"

Предвижда се създаването на ново търговско дружество, дъщерно на "Булгартрансгаз" ЕАД, което да поеме изграждането на европейския газов хъб "Балкан", съобщи днес изпълнителният директор на компанията Георги Гегов пред участниците в кръглата маса.

Той уточни, че стратегическите инвеститори в проекта могат да получат до 50 на сто от акциите на новото дружество.

Създаването на хъба предполага възможности за нови газови потоци на територията на страната, като трасетата могат да бъдат северно или южно от Стара планина, посочи Гегов.

Той уточни, че това ще даде възможност за увеличение на преноса на газ през страната до 43 милиарда кубика.

По думите на Гегов необходимите инвестиции за изграждане на трасетата ще бъдат около 1,5 милиарда евро, като точната сума ще стане ясна след приключването на предпроектните проучвания, които са предвидени за 2017-2018 г.

Гегов каза още, че в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждането на два, а не на един тръбопровод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12530

9

синя сова

06.09 2016 в 17:00

Така,че № 6 за какви хиляди работници говориш ,които уж щели да останат без работа?:)

12530

8

синя сова

06.09 2016 в 16:58

"Според всички вас,какво представлява газов хъб?Хъб сам по себе си не се изгражда,това НЕ Е инфраструктурен проект.Хъб е виртуална точка,на която се търгуват различни видове газ!България на този етап не може да бъде виртуална точка за търговия на газ,защото има само един източник на природен газ,който е руският.Вероятно ще има втори от Азърбайджан,но след 2020 год.,но количествата са твърде малки и подобна борса би била много ниско ликвидна,съответно няма да има интерес от търговци да развиват нови продукти като фючърси и опции на газ." Това е от интервюто на Мартин Владимиров от "Център за изследване на демокрацията"

12530

7

синя сова

06.09 2016 в 12:10

№ 6-офчо,ти упорито продължаваш с глупостите си,че борисов се е замислил дълбоко за съдбата на "няколкото хиляди",които уж работели в газовата ни индустрия.Първо,къде са ти "аргументите" и точните цифри?Второ тези хора ще си продължават да си работят както до сега,защото става дума за "газов хъб",който не се знае още ще бъде ли осъществен като строеж.Те още не са ангажирани с това строителство.Другото,което искам да ти кажа,че това говорене на борисов е предизвикано от неговите началници от ДС,които му дишат във врата и това много ми прилича на оня "голям шлем"на агент гоце,който на времето искаше да ни върже здраво към Русия.

12319

5

Чичо ви

05.09 2016 в 16:29

Ха-ха, тоа виде, че Бабата е пътник, Обамата вече е независим и никой не го брои за слива (справка Г20) и обърна гъзъ накъде Изток... Абе ждрольо, та нали там отдавна те чакат да им кацнеш и ше ти го набият до сливиците бе! Помияр.

13685

2

mclaranist

05.09 2016 в 15:14

Живд да не бях да чуя от премиера, че щял да се кара на ,,началниците". Че и вето да налага, което ще е първото май в ЕС хахахаха. Ама ми се чин, че ако не идваха избори, нямаше да има такова говорене ;). Иначе като цяло, думите му са ,,красиви, правилни", че даже излъчват самостоятелност и национални интереси. Амаааа, проблема на Бойко е, че между деня и нощта мненията му са приблизително на 180 градуса обърнати. И няма да се учудя ако и сега е така. За пред нас това, за пред ,,началниците" ще е- ,,ако може да не ни заобикаляте, ще е хубаво, ама нали ако може. Ако не може, здраве да е" ;)
 
X

Подкастът на OFFNews