Господин Радев, кого питате как се разпределят земеделските субсидии? Условията се договаряха 2005-2007 г.!

''От президентството говорят общи приказки, които не почиват на факти - гневи се Десислава Танева. - Така е, като съветник ти е човек, който е бил 3 месеца служебен министър.''

Александра Маркарян 29 май 2020 в 15:48 8465 3

Снимка Министерски съвет

Гневен отговор даде земеделският министър Десислава Танева на президента Румен Радев за критиките му към политиката в сектора. На журналистически въпрос за критиките му от 27 май, че в България се дават по-големи субсидии на големите фермери за сметка на малките, днес на пресконференция министър Танева отвърна: 

"За казаното от господин Румен Радев бих казала, че когато правим изказвания, трябва много добре да познаваме нормативната база и общите европейски принципи на разпределение на субсидиите. Те се дават на площ и това е обща европейска регулация и по правила, които България в национален план не може с национално решение да промени".

Тя увери, че България се е възползвала от всички дадени ѝ възможности от пакета „Директни плащания“, който е близо 800 милиона евро, така че максимално възможните средства да бъдат насочени към дребните производители.

България се защитава и осигурява бюджета за плащането всяка година на националната преходна помощ. Всичко, което България като национално решение може да вземе в посока подкрепа на малките производители, го е взела и прилага - увери Танева, а по повод критиките на президента допълни: "Категорично искам да го заявя и това е въпрос на познаване на европейската регулация за разпределение на парите. Всичко останало е популизъм. Дали е предизборен, дали е политически, не мога да кажа, но не може от тази институция да се говорят такива общи приказки".

"Ако аз говоря със същата политическа реторика, бих запитала: "Условията за присъединяване са договаряни 2005-2007 година. Към кого е отправен въпросът как се разпределят субсидиите, питам аз! Това е европейско решение и България се възползва от абсолютно всички възможности средствата, които можем да отделим в отделни мерки за подкрепа, да отидат в недофинансираните сектори и към по-дребните производители", ядоса се Танева и с думите си напомни, че в този период на власт бе коалиционното правителство (БСП, ДПС и НДСВ) с премиер Сергей Станишев.

"Ще се отклоня от въпроса, за да изкоментирам и тезата, че ние за новия програмен период трябва да се обърне към науката (също съвет, отправен от президента Радев - бел. ред.). Обърнали сме се преди близо 9 месеца и не само сме се обърнали. SWOT-анализи, които са задължителен елемент от програмирането на новата обща селскостопанска политика в новия програмен период, са изготвени от Аграрен университет – Пловдив: за околна среда и климат; икономическият анализ – от Института по аграрна икономика, Селскостопанска академия, и социално-икономическият – от УНСС. В сайта на МЗХ има специален раздел за новата ОСП, всичко това е публично известно. Ние сме стъпили на науката и слот анализите не само са изготвени, те бяха и дебатирани с бранша. Това са абсолютно общи приказки, които не почиват на фактологията", продължи Танева.

Тя засегна и темата с поземленото законодателство, след като държавният глава поиска нов закон да балансира съотношението дребни-едри производители.

"По отношение на поземленото законодателство ние също смятаме, че има нужда от актуализации, има изцяло нов проектозакон за земята, който е качен в сайта на Министерството на земеделието, по който две от асоциациите нямат консенсус и дебатът за корекции продължава. Ако господин президентът има конкретни предложения, ние ще разгледаме и тях. Всичко е на сайта и може да се провери, само че когато съветник ти е господин Бозуков – служебен министър 3 месеца (Христо Бозуков, служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков от януари до май 2017 г. - бел. ред.), който говореше, че липсват 200 милиона евро за биологични производители - общо взето като вицове, няма как да стъпиш на реални факти и да говориш фактологически вярно и обективно. Не само, че няма такова изхарчване – напротив, ние нотифицирахме нови 40 милиона евро за биологичните производители, имаме нови бенефициенти в обхвата на новия прием за директни плащания и с животни, и с площи.

Плащанията на биологичните производители са единствените, които сме с няколко дни закъснения в графика. Вчера искахме да тръгнат плащанията, пак с биологичния регистър от две сертифициращи лица се оказаха с непопълнени данни, днес ги допопълват и се надявам, че до вторник, сряда ще успеем да направим и това плащане по индикативния график.

Всичко, което говоря, е качено на нашия сайт и подлежи на проверка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

3

Azarael

31.05 2020 в 17:20

И тази пък кога стана циганка /министърка/ и кога и на нея
и почерня . . .задника !

18551

2

Нострадамус

29.05 2020 в 20:41

Кого да пита Уважаемия от всички българи Президент Радев?
Естествено, че вас, Шайката ГЕРБ ще пита, защото вие сте на власт вече десет години и разграбвате упорито България!
ГЕРБ ( Граби Енергично Република България )