Горанов: Еврофондовете да станат и инструмент за налагане на политики? Добър опит, но трябва да се внимава (обновена)

Йотингер: предложението ни е справедливо и прозрачно

Мая Младенова 08 юни 2018 в 11:32 4430 0

Снимка Българско председателство на ЕС

Владислав Горанов

ЕК предложи един вариант за уравнение, което изглеждаше невъзможно, заяви финансовият министър Владислав Горанов на конференцията на високо ниво в НДК, на която представители на държавите членки обсъждат днес многогодишната финансова рамка на ЕС и кохезионната политика за следващия програмен период.

Добра новина е, че се запази достъпът на всички региони до нея. Някои държави предпочитаха някои региони да не бъдат допуснати, посочи Горанов.

Проектобюджетът на ЕС за 2021-2027 предвижда с около 1 милиард евро повече за България (10 милиарда вместо досегашните 8,9), като в същото време предлага еврофинансирането да бъде обвързано с върховенството на закона в страните членки.

Как българският финансов министър коментира това?

Опитът (еврофинансирането) да се превърне освен в инструмент за инвестиции и в инструмент за налагане на политики в отделни държави членки е добър. Но трябва внимателно да се използва, за да не остане впечатление, че ЕК се опитва да налага политики извън писаните правила. Налагането трябва да стане по пътя на убеждението, а не под риск от съмнения в справедливото разпределяне на ресурси. Това ще влоши общия дебат.

В тона и на други участници в разговорите българският финансов министър призова още към по-гъвкав подход за всеки регион в т.нар. кохезионна политика. "Всеки да си има дреха", апелира той.

В същото време комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер обяви, че обвързването на субсидиите с върховенството на закона е справедливо и е оптимист, че това предложение ще бъде прието.

Заради Брекзит приходите в бюджета на ЕС ще намалеят с 12 до 14 милиарда евро годишно по-малко и това налага съкращения, но въпреки това около 30% от тях ще продължат да се заделят за политиката по сближаване, каза той.

Йотингер каза, че моделът за изчисляване на средствата за държавите членки е прозрачен и справедлив и се прави по формула от 1999 г. на база БВП и няколко други индикатори като например безработицата.

Повечето участници във форума изразиха надежда новата финансова рамка да бъде приета преди европейските избори догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!