Гибралтар продаде запорираната яхтата на олигарха Пумпянский, който достави тръбите за Балкански поток

Тази продажба ще бъде еталон за продажба на търг на отнети имоти и други активи на санкционирани олигарси.

Георги А. Ангелов 27 август 2022 в 07:31 10932 2

Суперяхтата Аксиома на Дмитрий Пумпянский на пристанището в Марсилия.

Снимка Getty Images

Суперяхтата Аксиома на Дмитрий Пумпянский на пристанището в Марсилия.

Суперяхтата Axioma на руския олигарх Дмитрий Пумпянский, който достави тръбите за българския газопровод “Балкански поток”, беше продадена на търг във вторник от съда в Гибралтар. Ройтерс отбелязва, че това е първата подобна продажба на собственост на руснак от списъка със санкции заради нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Axioma е на стойност 75 млн. долара и беше конфискувана от гибралтарските власти през март, след като американската банка JP Morgan заяви, че Дмитрий Пумпянски не е спазил условията на заем за 20 млн. долара.

Адмиралтейският съд на Гибралтар продаде на търг дългия 72,5 м морски съд чрез тайно наддаване с оферти, които трябваше да бъдат изпратени по електронен път до обяд във вторник, съобщи говорител на съда. Съдът допълни, че са подадени 63 оферти за разглеждане, като се очаква решението да бъде взето до 14 дни.

В българския търговски регистър Пумпянский е посочен като действителен собственик на компанията "Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България".

Защо е в санкциите

Пумпянский е председател на борда на директорите на PJSC Pipe Metallurgic Company и президент и член на борда на Group Sinara. В мотивите на Европейската комисия за добавянето му в списъка със санкции на 9 март тази година се припомня, че на 24 февруари 2022 г., когато руската армия започна ракетен обстрел, бомбардира и нахлу в Украйна, Дмитрий Пумпянский заедно с други 36 бизнесмени се срещна с президента Владимир Путин и други членове на руското правителство, за да обсъдят какви да бъдат руските действия срещу западните санкции. Фактът, че е бил поканен да присъства на тази среща, показва, че “той е член на най-близкото обкръжение на Владимир Путин и че подкрепя или изпълнява действия или политики, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, както и стабилността и сигурността в Украйна. Също така показва, че той е един от водещите бизнесмени, участващи в икономически сектори, осигуряващи значителен източник на приходи за правителството на Русия, което е отговорно за анексирането Крим и дестабилизирането на Украйна”, мотивират санкциите срещу него от Европейската комисия.

Пумпянский и Балкански поток

В българския търговски регистър Пумпянский е посочен като действителен собственик на "Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България". Тази компания не просто е доставчик на тръбите за газопровода, наречен от бившия премиер Бойко Борисов “Балкански поток”, не просто тръбите са произведени от други фирми на Пумпянский, но той е щял да бъде доставчикът, без значение кой ще строи газопровода.

За строителството на тръбопровода беше обявен търг от държавната фирма “Булгартрансгаз” и за победител беше обявен саудитският консорциум „Аркад“. Първоначално обаче „Булгартрансгаз” декласира „Аркад“ и пристъпи към сключване на договор с консорциума „Газово развитие и разширение в България“, който включва италианските компании „Бонатти С.П.А“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – Клон България", която - както отбелязахме - е собственост на Дмитрий Пумпянский. Регистрирана е в България в началото на януари 2019 г. Първоначално неин представител е руският гражданин Aндрей Пархомчук, а след това - Виталий Циганок. Самата компания майка е регистрирана в Люксембург.

След като “Аркад” обжалваха в дълга съдебна сага, договорът с тях беше подписан през септември 2019 г. Голямата част от парите за строителството обаче заминаха за руски компании, които бяха наети за подизпълнители. И сред печелившите е пак Дмитрий Пумпянский.

"Аркад" предварително са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лева от "Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л.", разкри “Капитал”. Според платформата ImportGenius, която използва данни от митниците, българският клон на „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са произведени от "ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД", който също е собственост на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две фирми са направени и през 2021 г., което може да означава, че са използвани и за строителството на газовата връзка с Гърция.

В годишния финансов отчет на "Комплишънс Дивелъпмънт С.а р.л. – Клон България" за 2020 г. е записано, че компанията има близо 95 млн. лв. загуба за 2019 г. и 36,8 млн. лв. печалба за 2020 г. Също така там пише, че последните тръби за газопровода са доставени през 2020 г., но компанията смята да продължава развива дейност в България, както и че е създадена специално за строителството на газопровода. 

"Балкански поток" помогна на Путин да заобиколи Украйна

“Балкански поток” е продължение на газопровода “Турски поток” и доставя руски газ до Сърбия. “Турски поток” замести проекта “Южен поток” след възражения на Европейската комисия за несъответствие с общото законодателство. Според него не може едни и същи фирми да контролират и добива, и транспорта, и доставката на газ. Реално, целта на Балкански (Южен, Турски) поток е Русия да заобиколи Украйна, през която ставаше износът на руски газ към Западна Европа. Формулата, по която това стана, без проектът да бъде спрян от Европейската комисия, беше обявена от Бойко Борисов при посещението му при Владимир Путин в Москва през 2018 г. Тя е, че това не е руски газопровод на българска територия, а “газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни”. Тогава беше подписана т.нар. Пътна карта с "Газпром" за промяна на газовите потоци, която до ден-днешен не може да бъде намерена.

Строителството на тръбата с дължина 474 км беше започнато през 2019 г. и бе построена само за около година от последното правителството на Борисов. Строителството струва над 3 млрд. лева, които бяха платени от държавния бюджет. България не може да изнася природен газ по тази тръба, защото почти целият ѝ капацитет от входната до изходната точка е резервиран от “Газпром” до 2039 г. Очаква се инвестицията да се възстанови от транзитни такси, но според разчети на миналото служебно правителство, това ще стане след поне 15 години. В същото време правителството на Борисов се отказа от 1 милиард неустойки по валиден договор с "Газпром" за транзит на идващия през Украйна газ. 

Няма данни за запори в България 

В търговския регистър няма нанесени данни или вписвания, които да говорят, че българските служби са поставили под запор компанията. Според решенията на ЕК активите на лицата от списъците със санкциите трябва да бъдат замразени. Под активи се разбира икономически ресурси и финансови средства. Санкциите действат и спрямо свързани с тях лица, образувания или органи.

В Търговския регистър са видими и други свързани фирми, които са декларирани според изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари. “Юридическо лице или друго правно образувание, чрез което непряко се упражнява контрол, е регистрираната на адрес в столичния квартал “Лозенец” фирма СИНТЕРА ИНВЕСТМЪНТ СИСТЕМ ЕООД. Според собствената декларация, свързани компании са и регистрираната в Кипър РОМЕЛИОР ИНВЕСТМЪНТС ЛИМИТИД ООД, и ТМК Холдингс Са.р.л. ООД регистрирана в Люксембург.

България няма законов механизъм и специален закон, по който може да налага санкции. Пумпянский е в списъка със санкции от 9 март тази година, който е продължение на първите санкции срещу Русия, наложени от ЕС след анексирането на Крим през 2014 г. Както показа разследване на OFFNews, семействата на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак и на депутата Владимир Плигин, които са пряко отговорни за анексията, към този момент имаха апартаменти в Созопол, но властите услужливо ги оставиха да прикрият собствеността си.

Как беше конфискувана и продадена яхтата

Axioma, която разполага с 12 места в шест каюти, плувен басейн, спа център, 3D кино и оборудване за водни спортове, бе блокирана благодарение на JP Morgan, която е отпуснала 20,5 млн. евро на регистрираната на Британските Вирджински острови Pyrene Investments Ltd, която е собственост на Furdberg Holding Ltd. Собственик на Furdberg е Пумпянский, който е бил гарант по заема.

Pyrene Investments не е изпълнила условията на заема, след като на 4 март Пумпянски е прехвърлил акциите си във Furdberg на трето лице и след това е бил санкциониран, което е блокирало изплащането на заема.

Източници, близки до процеса, заявиха пред Ройтерс, че JP Morgan ще претендира само за дължимите 20,5 млн. евро, а разпределянето на всички други приходи от продажбата ще бъде в правомощията на съда.

Десетки яхти и къщи, свързани с руски олигарси, бяха конфискувани от световните правителства след инвазията. Британските и американските власти заявиха, че ще се опитат да изпратят приходите от продадените активи в Украйна. 

Източник от правителството на Гибралтар заяви пред "Ройтерс", че парите вероятно ще бъдат замразени. Джеймс Джафа, адвокат на британската фирма Jaffa & Co, която е специализирана в областта на яхтите и която е представлявала Axioma, преди да бъде конфискувана, заяви, че плавателният съд вероятно ще бъде продаден за "много под" 20 млн. евро.

Въпреки това една успешна продажба ще бъде "еталон" за други банки, които искат да възстановят загубите си чрез продажба на търг на отнети имоти и други активи на санкционирани олигарси.

"Аксиома" ще бъде преломен момент за активите, срещу които има банково финансиране, защото всички останали банки ще разберат, че активът може да бъде продаден и че могат да си върнат част или всички пари", казва адв. Джафа пред Ройтерс.

Той обаче подчерта, че активите без финансови претенции срещу тях, които са били конфискувани от правителствата само поради санкции, ще бъдат по-трудни за продажба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

27.08 2022 в 20:04

Как си личат кремълските мекерета. Днес цял ден на различни места и във ФБ чета, че СССР2 бил огромна страна. Никому неизвестен досега факт.
А ти отдолу знаеш ли какво е хидроцефалия?
Пак нещо огромно, пълно предимно с вода и почти нищо повече.

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

27.08 2022 в 10:02

По света има стотици вързани такива стари корита.Вий търсете нашите,че до преди 30години ремарке за кола не можеше да притежаваш.Не зная дали сте чували но Русия е огромна страна.Милионери имаше и по време на СССР,каквото и да ви разправя Искра Баева.
 
X

Да помогнем на украинските деца!