"Газпром" иска да купи 1/4 от OMV

OFFNews 27 юни 2014 в 11:12 2834 5

Руският газов гигант "Газпром" преговоря с фонда IPIC от Абу Даби за закупуване на неговия 24.9-процентен дял в австрийската компания OMV, съобщава bTV, позовавайки се на Ройтерс. 

Преди няколко дни представители на OMV съобщиха пред австрийското издание "Курир", че по този въпрос "има конкретни знаци".

През последните дни представители на австрийската компания и „Газпром” имаха възможност да обсъдят въпроса на живо, след като във Виена беше подписан договорът за изграждането на австрийската част от спорния газопровод „Южен поток”.

Ръководството на OMV и официални държавни представители подчертаха подкрепата си за проекта, който буксува заради подозрения, че се използва от Кремъл за политически натиск.

Държавният фонд Emirat International Petroleum Investment Co /IPIC/ притежава почти четвърт от акциите на OMV, но има и договор с австрийския държавен холдинг OIAG, който има 32 на сто собственост в OMV. От OIAG твърдят, че не знаят нищо "за намеренията на IPIC да напусне OMV".

Това няма да е първият случай, в който OMV продава на руснаци – преди година австрийската компания продаде бизнеса си с моторни масла на „Лукойл”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!