„Газпром“: Украйна няма да получи руски газ, докато не си изплати дълга

OFFNews 16 юни 2014 в 15:22 6704 15

Алексей Милер

Украйна няма да получи доставки на руски газ, ако Киев не заплати дълга към „Газпром“. Това заяви директорът на „Газпром“ Алексей Милер на пресконференция за газовия проблем.

Ако някой си мисли, че ще може да се започне с предплащане на газа, без да е заплатено дължимото досега и че този дълг просто ще изчезне, се лъже, категоричен е Милер.

Предметът на тристранните преговори за газа е изчерпан след въвеждането на режим на предплащане, посочи Милер, като допълни, че Русия се е постарала да прави компромисни предложения по време на преговорите, но те не са били приети.

Украйна не се стреми въпросът за газа да бъде разрешен. От тяхна страна не чухме нито едно компромисно предложение. Самата главна тема на преговорите за газа – дългът на Украйна, почти не беше засегнат. Основната обсъждана тема беше намаляването на цената на газа, подчерта шефът на „Газпром“.

В рамките на преговорите имаше опит за подмяна на темата – Украйна ни каза - дайте ни свръхниска цена на газа, не е ясно защо трябва да им дадем такава цена, а ако не ни дадете, ние няма да платим, каза Алексей Милер, като посочи, че Русия е нпарвила предложение на Украйна сама да посочи какви количества газ иска да получава за 2014 г.

Само веднъж получихме справка за това колко пари ще получи Киев от Европа. Става въпрос за малки суми, които подлежат на връщане. Украйна започна консултациите, но нямаше намерение да се съгласи на договорка, защото знае, че няма постоянен, сигурен извор на средства, коментира той.

По отношение на газа, който достига до европейските страни, Милер заяви, че Украйна категорично е заявила, че ще транзитира газа на 100%, но "Газпром" не може да гарантира за това. В същото време той посочи, че има възможност за увеличаване на газа за Северен поток, за увеличаване на газа в хранилищата в Европа и продължаване на строежа на "Южен поток".

По повод спирането на проекта "Южен поток" в България, докато не бъдат изпълнени изискванията по Тристранния енергиен договор, Алексей Милер каза: "Дайте да го построим, пък после ще видим".

Милер увери, че проектът "Южен поток" ще бъде завършен, като посочи, че първите доставки до България ще бъдат в края на 2015 г.

Количествата на газа за Украйна няма да бъдат намалявани, Украйна просто ще получи толкова, за колкото си плати. Украйна не може да изкара следващата зима без руски газ. В момента в хранилищата в страната има около 12 млрд. кубични метра газ. Проблемът за Европа ще дойде най-чувствително в края на отоплителния сезон. Знаем, че напоследък редица европейски страни имаха проблеми заради студени февруари и март, подчерта Милер.  

Украйна дължи на "Газпром" 4,5 млрд. долара. За нас това са много пари. А нашето предложение беше да се платят малко под 2 млрд., за да се покрие част от дълга. Това обаче не се случи, каза още той.

Тази сутрин Русия въведе режим на предплащане за доставки на руски газ за Украйна. По-късно стана ясно, че "Газпром" е завел дело в Стокхолмския арбитражен съд срещу украинската компания "Нафтогаз" за 4,5 млрд. долара, колкото е дължимото за получения вече газ от страна на Украйна. 

В същото време Киев обяви, че завежда дело срещу Русия в Арбитражния съд за 6 млрд. долара за надплащане на доставения газ от 2010 г. до момента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!