Фондът за гарантиране на влоговете оневини Кордовска за специалните депозити в КТБ

OFFNews 14 май 2015 в 19:38 5516 5

Снимка Сергей Антонов

Нели Кордовска

Фондът за гарантиране на влоговете оневини Нели Кордовска за това, че е давала указания за предоговаряне на преференциалните депозити в КТБ.

От Фонда изпратиха съобщение до медиите, в което потвърдиха, че Кордовска е изпратила писмо с указания до квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов на 20 ноември миналата година, но то е било по конкретен казус и само е потвърждавало вече издадено становище на Фонда.

„Дадените от ФГВБ указания до квесторите на КТБ АД следва да се интерпретират не изолирано, а във връзка с поставените от тях конкретни въпроси. Управителният съвет на ФГВБ не дава указания изобщо, а само и по повод на поставени конкретни въпроси. В конкретния случай, който се интерпретира свободно и откъснато от фактическата обстановка, ФГВБ е потвърдил даван вече от него отговор на поставян от квесторите на КТБ АД въпрос“, подчертават от Фонда.

В конкретния случай става дума за това, че на 10 ноември 2014 г. квесторите са отправили въпрос към Фонда за това как да третират договор с привилегирована лихва, който е прекратен на 20 юни 2014 г. - денят, в който КТБ е поставена под специален надзор.

Сумата по договора е преведена от КТБ, но заради поставянето на банката под специален надзор не е реализиран и сумата се е върнала в КТБ. Още на същия ден от Фонда изпращат отговор, според който сумата по разваления договор трябва да бъде платена на собственика.

Девет дни по-късно, на 19 ноември миналата година, квесторите на КТБ искат потвърждение на тези указания и доизясняване на зададения въпрос по време на заседание на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.

„В случаите на прекратени договори за депозит и неизпълнени платежни нареждания поради поставянето на банката под специален надзор — средствата по наредените и неизпълнени преводи към настоящия момент са налични или по съответните клиентски банкови сметки или по кредитни салда по закрити сметки на клиенти (когато при нареждане на превода клиентът е разпоредил закриване на банковата си сметка). Ако прекратените договори за депозит са били сключени при привилегировани лихвени условия — следва ли да се приеме, че с прекратяване на договора за депозит привилегията е отпаднала, т.е. че средствата са защитени от ЗГВБ? При тълкуване на т. 13 от Указания от Управителния съвет на ФГВБ, приложени към писмо № 20-0-0077 от 10.11.2014 г. на ФГВБ инструкции изглежда, че така описаните средства са гарантирани, но все пак молим за изрично потвърждение на това разбиране“, питат квесторите.

Отговорът на този въпрос е изпратен на 20 ноември 2014 г. от Нели Кордовска и гласи: „Ако вложителят при прекратяването на договора е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване, влогът е гарантиран“.

„Изрично подчертаваме, че в случая поставеният от квесторите въпрос се отнася до договори за депозит, сключени при привилегировани лихвени условия, чието прекратяване е станало преди поставянето на КТБ АД под специален надзор от БНБ“, категорични са от Фонда за гарантиране на влоговете.

Председателят на комисията за разследване на КТБ Десислава Атанасова обяви в сряда, че Нели Кордовска в качеството си на зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете е разрешила на синдиците в КТБ да променят договори с преференциални лихви в КТБ в стандартни, за да могат вложителите да си получат парите в рамките на гарантирания от закона размер до 100 000 евро. 

По този начин Фондът е загубил около 100 млн. лева. Според Атанасова двамата квестори са получили противоречиви указания от БНБ по въпроса.

По време на правителственото заседание миналата седмица пък премиерът Бойко Борисов заяви, че са направени промени на около 1000 договора за специални депозити.

Заради променянето на договори срещу двамата синдици в КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов беше образувано дело за особено тежък случай на безстопаснтвеност в големи размери.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата е изискала всички издадени указания, за да се прецени каква е вината на засегнатите страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!