Quantcast

Fibank: Преминахме успешно прегледа на качеството на активите и стрес теста

OFFNews Последна промяна на 13 август 2016 в 14:50 3265 0

Резултатите от цялостната оценка на банките в България на БНБ потвърди качеството и стабилността на активите на Първа инвестиционна банка, съобщиха от пресцентъра й, след като по-рано днес БНБ публикува резултатите.

Оценката включваше преглед на качеството на активите (AQR) и стрес тест. Оценката обхвана 22 български банки, в това число и Fibank (ПИБ) – третата по големина банка в страната и най-голямата институция с български капитал, допълват от ПИБ.

Подходът и резултатите от стрес тестовете са в съответствие със резултатите, наблюдавани наскоро при други европейски банки. Тези резултати са налични на уебсайта на ЕБО на адрес: http://www.eba.europa.eu/risk-analysis-and-data/eu-wide-stress-testing/2016/results.

Оценяването на активите на Fibank бе проведено от Mazars Group, международна фирма за одитни, данъчни и консултантски услуги, съвместно с методологическото ръководство на Deloitte и под надзора на БНБ. След оценката банките в България трябва да предприемат конкретни мерки в съответните срокове.

"Оценката показа, че Fibank има достатъчно капитал да отговори на изискванията на базовия сценарий на стрес теста, който се доближава в най-голяма степен до прогнозите за развитието на икономиката на БНБ и Министерството на финансите.

Банката вече е предприела конкретни действия, одобрени от БНБ, с оглед увеличаване на капиталовите буфери при хипотетичния неблагоприятен сценарий", подчертават от ПИБ.

Неблагоприятният сценарий представлява хипотетичен сценарий за изключително негативен, продължителен и дълбок спад в икономиката на страната за период от три години, който не е икономическа прогноза и няма вероятност да се реализира и не следва да се приема като индикативен за бъдещите финансови резултати на банките в България или на страната като цяло.

С оглед на резултатите от прегледа на качеството на активите (AQR), БНБ препоръчва генериране на допълнителен капиталов излишък от ~206 млн. лв.

Печалбата на банката преди обезценки и данъци за първите шест месеца на 2016 г. е в размер на 146.6 млн. лв.

"Финансовите резултати на Fibank бяха постигнати успоредно с успешна програма за реорганизация, целяща подобрение на корпоративното управление и управлението на риска, в сътрудничество и следвайки насоките на Международната финансова корпорация (IFC), която даде положително отражение – бе оценена положително от външните рейтинги на Банката.

След преминаването на процеса на AQR основният акцент в дейността на Банката ще бъде кредитирането на малки и средни предприятия, както и на физически лица. Същевременно Първа инвестиционна банка ще запази високото качество на предлаганите услуги и клиентската удовлетвореност.

Банката ще продължи да се стреми да бъде сред най-иновативните банки в България и да бъде винаги близо до клиентите си. Социалната отговорност винаги е била част от личната ни философия - че трябва да се отнасяме с любов и ангажираност към страната и обществото си, и ще продължим да подкрепяме важните за тях проекти.
Горепосочените действия допълнително ще подсилят стабилността и устойчивостта на Банката, както и ще увеличат потенциала й за бъдещ солиден растеж", се казва още в прессъобщението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !