Европа ни пуска парите още през ноември

OFFNews 11 септември 2014 в 10:13 4288 3

Вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейският комисар по регионалната политика Йоханес Хан

Европейската комисия вероятно ще пусне в края на октомври или началото на ноември парите за спрените европрограми на България. Това стана ясно след среща в Брюксел между вицепремиера по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова и европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан. В срещата участва министърът на околната среда и водите Светлана Жекова.

В средата на октомври ЕК ще извърши одиторската проверка. Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията“, каза вицепремиерът Цанова.

Вчера служебното правителството отпусна 750 млн. лева, с които държавата да плати на изпълнителите на спрените проекти. Така работите по тях могат да продължат, а след това средствата да бъдат възстановени от Брюксел.

„Първата ни задача е да намерим решение за спрените ни програми“, заяви по време на разговора комисар Хан.

Като „силно окуражително за България“ определи посланието на срещата вицепремиерът Илияна Цанова. „Получихме не само уверение, че Комисията ще действа максимално бързо, но начертахме и план за действие. Ако изпълним посочените стъпки, има реална възможност плащанията да бъдат възстановени в края на октомври или началото на ноември“, коментира вицепремиерът. Разговорът на политическо ниво беше предшестван от обсъждания на експертно равнище по-рано тази седмица.

„Големият успех, който постигнахме днес, е изразената готовност от страна на Европейската комисия да се разделят проверките по ос 1 и ос 3 на оперативна програма „Регионално развитие“. Така още в средата на месец октомври ЕК ще извърши одиторската проверка по ос 3 и по Оперативна програма „Околна среда“. Ако резултатите от нея са положителни, веднага ще се премине към възстановяване на плащанията“, подчерта вицепремиерът Цанова.

По време на срещата е потвърдено, че финансовата корекция по оперативна програма „Околна среда“ от 9,5% ще бъде наложена само върху 239 проблемни договора за възлагане на обществени поръчки на обща стойност 1,609 млрд. лева. Финансовата корекция в размер на 153 милиона лева ще бъде пренасочена за финансиране на други проекти. Съгласието на България с тази корекция ще даде увереност на Европейската комисия, че възможни нарушения, допуснати при провеждането на процедурите за възлагането на тези договори, няма да доведат до възстановяване на неправомерни разходи. Същевременно програма „Околна среда“ ще разполага с тези средства за финансирането на други проекти.

Комисар Йоханес Хан е поставил акцент върху необходимостта България да покаже ефективното функциониране на системите за управление и контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!