Еврохолд внесе в КЗК документи за задълбоченото проучване на сделката с ЧЕЗ

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2019 в 15:31 1716 0

Във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши задълбочено проучване на придобиването на компаниите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД предостави на регулатора допълнителни документи, заявяват от холдинга.

Кандидат-купувачът на бизнеса на чешката държавна компания обяснява, че в документите са представени доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, ограничителните режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите, касаещи контрола на сделките между свързани лица. 

Еврохолд предостави допълнителна информация на КЗК за географския обхват на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни дружества, базирани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД), предлаганите от застрахователните компании продукти, реализираните от тях премийни приходи и дела им в общите приходи на холдинга, притежаваните от дружествата пазарни дялове в различните застрахователни сегменти и други, заявяват още от дружеството.

В документите се посочва, че застрахователните дружества на Еврохолд в България нямат водеща позиция в „застраховка гаранции“ на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент бил 5%.

Застрахователните дружества на Еврохолд в България не предлагат “застраховка гаранции” на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт, заявяват още от компанията.

От Еврохолд посочват и че застрахователните му дружества в България предоставят застрахователни гаранции по обществени поръчки в различни сектори и подчертават, че енергийните дружества са бенефициенти, а не са купувачи на този вид застраховки.

Същите застраховки се предлагат от много на брой застрахователни компании и при много по-добри условия, показват още приложените нови документи.

При осъществяване на концентрацията между застрахователните дружества на Еврохолд и дружествата от групата на ЧЕЗ България, същите ще са свързани лица. Съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния сектор, директива Платежоспособност II, общите европейски разпоредби, отразени и в българското законодателство, сделките между свързани лица, както и финансовото подпомагане на свързани лица, са силно регулаторно ограничени. Над определени лимити те са дори забранени. Поради тази причина няма как търговците на електроенергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно преимущество под формата на гаранционна застраховка от застраховател в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до “застраховка гаранции” ще бъде негарантиран, бавен и финансово неизгоден за всички участници в групата, заявяват още от Еврохолд.

Подчертава се и че европейското законодателство, имплементирано и в българската нормативна уредба, стриктно ограничава финансовите групи по отношение на подкрепата за свързани дружества. 

От групата заявяват и че приветстват решението на КЗК за задълбочено проучване по сделката с ЧЕЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови