ЕЦБ е решена повече от всякога да помогне на европейската икономика

OFFNews Последна промяна на 07 май 2020 в 15:55 1710 0

Европейската централна банка е решена повече от всякога да помогне на засегнатата от рецесия икономика на еврозоната, заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос по време на видеоконференция с Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент, предаде Ройтерс.

Преди два дни Федералния конституционен съд на Германия се произнесе, че ЕЦБ е надвишила правомощията си с 2 трилиона евро при купувания на държавни облигации от 2015 г. Магистратите определиха срок от три месеца на банката три месеца, за да докаже, че ходовете й са нбили еобходими и пропорционални. В противен случай Бундесбанк ще трябва да напусне схемата за стимулиране.  

"Ние оставаме по-решени от всякога да гарантираме подкрепящи финансови условия във всички сектори и държави, за да позволим на този безпрецедентен шок да бъде преодолян", заяви Де Гиндос пред евродепутати от Комисията по икономически и парични въпроси.

От думите на вицепрезидента на ЕБЦ става ясно, че банката не планира да се откаже от своята стимулираща политика, дори и да загуби Германия като участник в покупките на активи.

"Продължаваме да сме готови да направим допълнителни корекции в мерките на паричната ни политика, ако видим, че мащабът на стимулите е по-малък от необходимото", подчерта той.

Относно случая с германски съд, Луис де Гиндос каза, че ЕЦБ попада под юрисдикцията на Съда на Европейските общности. Това негово изявление предполага, че ЕЦБ може би изобщо няма да се ангажира с постановлението на немския съд.  

В отговор на изразената от Германия загриженост относно липсата на пропорционалност в решенията на ЕЦБ, вицепрезидентът обясни, че централната банка оценява страничните ефекти и пропорционалността преди всяко едно нейно решение.

Европейските централни банкери вече добавиха план за закупуване на облигации от 750 млрд. евро и нови програми за кредитиране на банкире, а Гиндос повтори обещанието ЕЦБ да предложи повече стимули, ако това е оправдано. Все пак той каза, че е "жизненоважно" фискалният отговор на кризата "да е достатъчно силен във всички части на еврозоната".

Той също така поднови призива на централната банка към правителствата да предоставят обширна помощ за стимулиране на икономическото възстановяване.

"Ето защо е изключително важно фискалният отговор на кризата да бъде достатъчно мощен във всички части на еврозоната", обясни вицепремиерът на ЕЦБ. 

Според него единният пазар на Европейския съюз е от ключово значение за възстановяването от коронавирусната криза. Той добави, че трябва да се предприемат стъпки за подпомагане на финансовата стабилност и за финансирането на икономиката на ЕС.

Представяйки пред европейските депутати годишният доклад на ЕЦБ за 2019 г. , Луис де Гиндос отбеляза, че след крайната дата на доклада кризата COVID-19 е създала нови предизвикателства. Той подчерта, че има значителна несигурност относно влиянието на вируса върху икономиката и, че брутният вътрешен продукт в ЕС може да се свие с между 5% и 12% през 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови