EЦБ е готова да направи всичко необходимо за финансовата стабилност на ЕС

OFFNews 23 март 2020 в 12:34 1287 0

Предприетите от Европейската централна банка мерки, свързани с извънредната ситуация около коронавируса, са достатъчни и ефективни, а банката е готова да направи всичко, което е необходимо за финансовата стабилност на ЕС.

Това стана ясно от изявлението на члена на Управителния съвет на ЕЦБ Иняцио Виско, предаде Ройтерс. 

"Наборът от приети мерки е ефективен за отслабване на напрежението. Днес ние вярваме, че те са достатъчни, но сме готови да направим повече, ако е необходимо", заяви Виско, който е и управител на Банката на Италия, предаде италианския вестник La Stampa

Виско подчерта, че ЕЦБ е готова да увеличи размера на обявената миналата седмица Спешна пандемична програма за покупки на облигации (PEPP), както и да промени нейния състав и продължителност във времето.

Централната банка на еврозоната обмисля и рефинансиращи мерки за финансиране на икономическия растеж след пандемията от COVID-19, която оказва силно негативно въздействие върху икономиката на ЕС.

Той подчерта, че ЕЦБ ще направи всичко, което е необходимо, за да осигури доброто функциониране на финансовите пазари.

Преди дни вицепрезидентът Валдис Домбровскис заяви, че през тази седмица Европейската комисия вероятно ще представи инструмент за Европейският спасителен механизъм (фонда ESM) за борба с последиците от пандемията. 

Той подчерта, че ЕК е била помолена да създаде инструмент за включване на фонда в подкрепа на икономиките, засегнати от коронавируса.

"Въздействието върху италианската икономика през тази година ще бъде голямо, но приетите политики ще ограничат неговата сила и продължителност", смята Иняцио Виско.

Миналата седмица Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро в подкрепа на финансовата стабилност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови